Drie stormen achter elkaar, komt dit door klimaatverandering?

storm-klimaatverandering

Er is wel degelijk een verband

Na stormen Dudley, Eunice en Franklin is Nederland weer langzaam aan het herstellen. Daken worden gemaakt, auto’s worden gerepareerd en puin wordt opgeruimd. Hoewel een storm niet heel bijzonder is, is het wel uniek dat ze elkaar zo snel opvolgden. Daarom heerst de vraag: komt dit door klimaatverandering? Nu.nl zocht het uit. 

Klimaatverandering

Stormen kunnen heel grillig zijn. Soms zijn ze er jaren niet, en soms ineens achterelkaar. Hierdoor is er geen duidelijke trend in de stormwaarnemingen te zien. Toch lijken de stormen in de winter een stuk krachtiger te zijn dan vroeger. De mondiale opwarming speelt daar ook een rol mee, oftewel de wereldwijde klimaatverandering.

Lagedrukgebieden

Al die verschillende weerfactoren komen samen in de straalstroom. Dit is een krachtige wind die op circa 10 kilometer hoogte van west naar oost rondjes draait om het noordelijke halfrond. Bij een krachtige straalstroom ontstaan op de Atlantische Oceaan veel lagedrukgebieden. Deze lagedrukgebieden leiden in Nederland vaak tot zuidwestenwind en stormen, zoals we de afgelopen dagen hebben gehad.

Temperatuurverschil

Hoe krachtig de straalstroom is, hangt af van het temperatuurverschil tussen het poolgebied en de subtropen. Klimaatverandering heeft invloed op het temperatuurverschil, maar op een tegengestelde manier. Klimaatmodellen laten namelijk zien dat ’s winters het temperatuurverschil netto groter wordt en de straalstroom krachtiger, en ’s zomers andersom. Dit is echter nog te onzeker om te zeggen.

Opwarming van de aarde

Het KNMI legt uit: “Op de stormen hebben deze veranderingen in de gemiddelde winden in de winter weinig invloed. De natuurlijke variatie in de winterstormen is zo groot, dat een klein klimaatsignaal al snel in de ruis verdwijnt. Wel is vrij zeker dat de stormen door de opwarming in de toekomst gepaard gaan met meer regen.” Kortom, er is wel degelijk een verband, maar heerst er nog veel onzekerheid of dit van grote invloed kan zijn.

Lees ook: Aha: om deze reden valt er in de herfst zoveel regen

Bron: Nu.nl | Beeld: Pexels