Sproeiverbod en waterverdeelplan

Er worden momenteel ook al maatregelen tegen de droogte genomen. In delen van het land geldt een sproeiverbod voor de landbouw. Dat is niet alleen ingesteld om een drinkwatertekort te voorkomen, maar ook zodat drinkwaterbedrijven niet te diep in de grond hoeven te pompen voor een nieuwe voorraad. Vooral in Brabant is men druk bezig met dit soort maatregelen. Daar geldt overdag een beregeningsverbod, waardoor er tussen 07:00 en 19:00 uur geen oppervlaktewater gebruikt mag worden om gewassen te besproeien. De enige uitzonderingen zijn het koelen van fruitboomgaarden en drinkwater voor vee.

Er is daarnaast een Managementteam Watertekorten ingesteld, dat een waterverdeelplan heeft gemaakt. Als het wel gebeurt dat grondwater en water in meren en rivieren te laag staat, bepalen zij wie als eerste water krijgen. Vooral dijken en waterkeringen moeten voldoende water krijgen, anders zullen ze scheuren. Daarna volgen de drinkwaterbedrijven, de industrie en landbouw.

Risico op natuurbranden

Iets waar veel mensen zich zorgen om maken, is dat de droogte het risico op natuurbranden vergroot. Inmiddels heeft Brandweer Nederland alle regio’s ingedeeld in ‘fase 2’, wat wil zeggen dat ze in het hele land extra alert zijn op het ontstaan van die branden. Daarnaast wordt iedereen verzocht om geen kampvuur aan te steken of te gaan barbecueën in of nabij de natuur. Mocht de situatie wel kritiek worden, dan kan de brandweer relatief makkelijk opschalen. “Dat kan betekenen dat we in plaats van één brandweerwagen er direct vier tot acht kunnen sturen”, aldus een woordvoerder tegen NU.nl.

Lees ook: Zo zorg je ervoor dat je ook op warme dagen productief blijft

Bron: NU.nl, NOS | Beeld: Unsplash, Mika Korhonen