Er staan te weinig meesters voor de klas

meester

Slechts 13 procent van de leraren op de basisschool is man

Waar het in het voortgezet- en beroepsonderwijs redelijk eerlijk verdeeld is en er dus zowel mannen als vrouwen voor de klas staan, is er op basisscholen er een groot tekort aan meesters. Een flinke meerderheid is juf, iets waar de Tweede Kamer wat aan wil doen. 

Te weinig mannelijke rolmodellen

De meerderheid van de Tweede Kamer vindt dat er meer meesters voor de klas moeten staan. Nu is namelijk maar 13 procent van de leraren op de basisschool een man. En dat klopt niet, zo vindt een kamermeerderheid.

“Ook mannelijke rolmodellen zijn nodig”, zei ChristenUnie-Kamerlid Don Ceder gister in de Kamer. De partij komt met een motie waarin het kabinet en de onderwijsinstellingen worden opgeroepen dit te gaan regelen. Volgens hen moeten onderwijs en politiek een doel stellen: in 2035 zouden drie op de tien afgestudeerde pabo-studenten man moeten zijn.

Aantrekkelijker maken

Volgens Ceder moeten onderwijsinstellingen en de overheid dat doel met concreet beleid behalen, bijvoorbeeld door een online-campagne. “Maar ook de pabo-stages moeten anders ingericht worden. Zo haken mannen vaak af als ze voor een kleuterklas moeten gaan staan. Wij zeggen dus: haal dat eruit voor mannen”, aldus het kamerlid.

Sommige Kamerleden pleiten ook voor een meer gespecialiseerde pabo, gericht op jongere of juist oudere basisschoolkinderen. Dit omdat mannen minder graag aan kleuters les zouden willen geven.

Onderwijsminister

Ook de demissionair onderwijsminister reageert. “Ik hecht er belang aan dat er meer diversiteit voor de klas komt, waaronder meer mannen”, aldus Mariëlle Paul. “Uiteindelijk wil je goede en deskundige leraren voor de klas, en daar blijven we ons best voor doen. Als we meer meesters kunnen strikken, waarom niet?”

Lees ook: Betaalrekeningen in vijf jaar tijd twee keer zo duur geworden

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels