Fors meer boetes voor telefoon achter stuur

boetes telefoon

Veel mensen onderschatten het risico om beboet te worden

De politie heeft in 2022 meer bekeuringen uitgeschreven voor rijden met de telefoon in de hand dan in het jaar ervoor. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de politie. Deze boetes waren niet alleen bij automobilisten, de toename is namelijk te zien bij alle verkeersdeelnemers, zoals fietsers, scooterrijders en motorrijders.

Nieuwe camera

De toename van het aantal boetes komt volgens portefeuillehouder verkeer van de Nationale Politie Paul Broer doordat de politie in juli 2021 een nieuwe camera in gebruik heeft. Daarmee kunnen verkeersdeelnemers die hun telefoon vasthouden automatisch vanaf viaducten worden beboet.

Ook wordt er op een andere manier bekeurd, ‘en dat doen we ook in 2023’, waarschuwt Broer. In 2022 werden er 115.575 automobilisten en 53.207 fietsers beboet. Dit was in 2021 aanzienlijk minder, en ging het om 85.329 automobilisten en 46.313 fietsers.

Beboete mensen

Volgens Wilma Slinger, projectleider verkeersveiligheid en gedragsbeïnvloeding bij CROW, valt het aantal beboete mensen nog mee. “Je ziet nu dat er meer mensen zijn beboet voor appen achter het stuur, maar uiteindelijk is dat nog relatief weinig in vergelijking met hoe vaak mensen met een mobieltje achter het stuur zitten”, zegt ze.

Het risico

Ook onderschatten mensen het risico om beboet te worden. Slinger legt uit: “Het punt is dat mensen denken: hier kan het wel. Wanneer er wordt gevraagd naar het gebruik van de telefoon in de auto, dan geeft het merendeel toe dat wel te doen, maar dan vooral op rechte stukken. Maar dat maakt het niet minder gevaarlijk.”

Lees ook: Handig: zo neem je meer gratis bagage mee in het vliegtuig

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels