Gijzelnemer Apple Store eiste ‘crypto’, maar wat is dat eigenlijk?

crypto

Dit is wat je moet weten over de omstreden valuta

Bij de gijzeling in de Apple Store aan het Leidseplein werd gisteren duidelijk dat de dader één doel voor ogen had: hij eiste voor 200 miljoen euro aan cryptovaluta. Maar wat is dat nu eigenlijk? We leggen het uit.

Gijzelnemer eiste crypto

Zoals we inmiddels weten, eiste de dader achter de gijzeling in Amsterdam op dinsdagavond honderden miljoenen in ‘crypto’. Je ziet vaker bij gijzelingen dat de gijzelnemers flinke bedragen eisen. Soms gaat het om dollars, soms om euro’s, en soms om goud. Maar nu gaat het dus om iets heel anders. Want waar je van euro’s, dollars en goud een fysieke hoeveelheid geld in handen kunt hebben, is dat met crypto niet zo. Cryptovaluta zijn namelijk volledig digitaal. Hoe kan het dan dat deze valuta zoveel ‘waard’ zijn, als ze niet bestaan in de fysieke wereld?

Digitale valuta

Het is ook best bijzonder. Wanneer je betaalt met je pinpas of via de app van je bank, dan gaat er immers nog altijd geld van je rekening af. Dit betekent dat als je al je geld contant wilt opnemen, er dus minder uit de automaat komt. Maar met crypto ligt dat anders: álles is digitaal. Beveiligingsbedrijf Kaspersky schrijft: “Cryptovaluta zijn niet afhankelijk van banken om transacties te kunnen doen. Cryptobetalingen bestaan als digitale registraties in een online database.” Voorbeelden van populaire cryptovaluta zijn Bitcoin, Ethereum en Dogecoin.

De naam ‘crypto’ verwijst naar de encryptie waarmee de betalingen beveiligd zijn. Al die betalingen en transacties worden online en publiekelijk bijgehouden, waardoor zij relatief veilig en transparant zijn. Tegelijkertijd is het tegenovergestelde óók waar: door de anonimiteit van de accounts zijn de eigenaars van de accounts vaak in schaduwen gehuld. De valuta worden niet veel gebruikt voor betalingen, maar juist om te beleggen. Door te speculeren over stijgingen en dalingen van de waarde van de verschillende valuta, kunnen sommige beleggers hier mooie bedragen aan overhouden. Maar als het misgaat met de prijzen, dan kun je met een beetje pech ook flinke verliezen lijden.

Duidelijke nadelen

Dat klinkt verleidelijk, maar er zit ook een duistere kant aan de populaire valuta. Zo liet Centraal Planbureau-directeur Pieter Hasekamp al eens weten een verbod op cryptovaluta wel te zien zitten. Hij ziet het als een ‘bubbel’ die op elk moment kan ‘knappen’. Dat de cryptomarkt bijzonder grillig en onvoorspelbaar is, blijkt wel uit een incident vorig jaar. Toen tweette Tesla-topman over de CO2-uitstoot van de cryptomunt Bitcoin, waarna deze direct flink in waarde daalde. Toen hij later een tweet plaatste waaruit bleek dat auto’s van het merk Tesla wél met Bitcoins afgerekend konden worden, steeg de koers juist. Zo maakten twee kleine berichtjes op sociale media voor duizenden beleggers een flink verschil in de waarde van hun investeringen.

Daarnaast is die CO2-uitstoot ook een belangrijk nadeel van de cryptovaluta. Panorama schreef al eens over de gebruikskosten: “Elke transactie kost omgerekend ruim 600 kilowattuur aan stroom, grof gesteld een derde van het jaargebruik van een zuinig gezin.” Dat komt omdat de transacties in die online database gebeuren over een immens netwerk van computers. Die staan 24 uur per dag en 7 dagen per week aan. Ga maar na hoeveel stroom dat kost!

Populair

Toch lijkt het erop dat steeds meer mensen investeren in de digitale valuta. Jongeren zien de cryptovaluta als een manier om snel geld te verdienen en steeds meer celebrities promoten het beleggen in cryptovaluta. Van rappers zoals Boef en Snoop Dogg tot voetballers zoals Lionel Messi en zelfs schrijfster Heleen van Royen: allemaal bekende gezichten die crypto hebben gepromoot. Of we ooit onze boodschappen gaan afrekenen met de digitale valuta, moet nog blijken. Sommige webshops accepteren Bitcoin wel als betaalmiddel, maar het is nog geen ‘wettig’ betaalmiddel in Nederland. Voorlopig staan crypto in elk geval weer behoorlijk negatief in de spotlight door de gijzelingsactie aan het Leidseplein.

Lees ook: Gijzeling Amsterdam: gijzelnemer schoot direct op agenten

Bron: Panorama, Kaspersky | Beeld: Unsplas Pierre Borthiry