Grote zorgen over het aantal mensen met schurft in Nederland

schurft

De GGD wil dat er meer aandacht aan dat probleem wordt besteed

De GGD in Amsterdam maakt zich zorgen over het aantal mensen in Nederland dat schurft heeft. De afgelopen maanden is dat aantal namelijk behoorlijk gestegen. De huidaandoening komt vooral veel voor onder jongvolwassenen. De GGD pleit daarom voor een intensievere behandeling.

Onverklaarbare toename

Al sinds 2013 ziet de GGD een toename van het aantal schurftgevallen. De stijging die momenteel plaatsvindt, is echter moeilijk te verklaren. “Sinds twee jaar neemt het ineens nog meer toe. Terwijl de besmettingen van alle andere infectieziektes tijdens corona naar beneden gingen, steeg die van schurft juist”, aldus arts Ewout Fanoy. Schurft wordt overgedragen via huid-op-huidcontact. Een mogelijke oorzaak is dat jongvolwassenen door de lockdowns vaak dicht bij een aantal leeftijdsgenoten in de buurt zaten.

Samenwerken met huisartsen

Volgens Fanoy hebben huisartsen vaak niet de juiste expertise. “Die huisartsen denken dan niet zo snel aan schurft. Zo schrijven ze wel eens medicatie voor eczeem uit, terwijl het achteraf schurft blijkt te zijn.” Daarom wil de GGD meer met huisartsen gaan samenwerken. “Ze staan in de frontlinie, dus het is belangrijk dat zij meer expertise krijgen. Samen met hen moeten we gaan inzetten op groepsbehandeling”, aldus Fanoy.

Intensieve behandeling

Als één iemand in een huishouden schurft heeft, moet het hele huishouden bezig met een behandeling. Dat is inspannend: iedereen moet zichzelf voor het slapen volledig insmeren met zalf, beddengoed moet op 60 graden worden gewassen en kleren moeten drie dagen op kamertemperatuur in plastic zakken blijven zitten. Huisgenoten moeten daarbij goed met elkaar samenwerken. “Als ook maar één iemand uit het huis het niet goed uitvoert, blijft schurft door het huis heen pingpongen”, zegt Fanoy.

Meer behandelingen

Men is bij de GGD nu bezig met plannen om de ‘omgevingsring’ van de behandeling verder uit te breiden. Dat houdt in dat niet alleen huisgenoten zich moeten behandelen, maar bijvoorbeeld een hele studentenvereniging. “Dit staat op onze agenda, want hoe we het nu doen werkt niet goed genoeg.” Ook willen ze dat het taboe wordt doorbroken. “Studenten moeten het bespreekbaar maken en over hun schaamte heenstappen. Schurft is namelijk niet klaar bij alleen een behandeling van jezelf.”

Lees ook: Herman van der Zandt gaat de Top 2000 a gogo presenteren

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Romina Farías