Hoe kan het dat de dagen in september zo snel korter worden?

dagen korter

Het is steeds later licht en eerder donker

Het lijkt erop dat we de zomer nu echt achter ons hebben gelaten. Hoewel de zon zich nog wel laat zien, liggen de temperaturen een stuk lager en wordt het vooral veel eerder donker. Hoe kan het eigenlijk dat de dagen in september ineens zo snel korter worden? 

Kortere dagen

“Wat wordt het alweer vroeg donker hè!” Deze zin horen we de laatste dagen weer regelmatig in onze omgeving, en we moeten toegeven: we hebben het zelf ook al een paar keer gezegd. Niet zo gek, want we zitten alweer over de helft van september en de herfst staat op de stoep. Toch gaat het nu ineens snel. Een paar weken geleden konden we nog toch laat buiten zitten, maar dat is er nu niet meer bij. Hoe kan het toch dat die dagen ‘ineens’ op zo’n hoog tempo korter worden?

Na de langste dag

Na de langste dag van het jaar, 21 juni, wordt het altijd sneller donker. Echter merken we daar in juni nog niet zoveel van, maar nu gaat het ineens snel – en daar is een verklaring voor. Aan het begin worden de dagen langzaam korter en naarmate we dichterbij de herfst komen gaat dit sneller. Dit heeft alles te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon, maar ook met het feit dat de aarde een beetje schuin staat. Door deze positie worden de seizoenen, en daarmee ook de daglengte, bepaald. In de winter is het noordelijk halfrond van de zon af gericht en is de hoek groter. In de zomer staat het juist naar de zon toe en is de hoek kleiner, waardoor we lange zon hebben. Dit verschil verandert niet met vaste snelheid. Het voelt dus niet alleen alsof de dagen plotseling korter worden, dat is ook daadwerkelijk zo.

Op het moment dat de zon recht op de evenaar schijnt, de equinox, verandert de hoek sneller. Die equinox vindt plaats rond 23 september en 21 maart. Een snelle verandering van de hoek betekent automatisch een snelle verandering van de daglengte. Over een paar dagen is het dus nóg sneller donker en later licht.

Stapjes worden kleiner

Om aan te geven hoe snel zo’n verandering kan gaan, nemen we vorige week als voorbeeld:

  • Op 13 september kwam de zon op om 7.11 uur en ging hij onder om 20.00 uur;
  • Op 20 september kwam de zon op om 7.22 uur en ging hij onder om 19.44 uur.

Zo zie je dat er in een week tijd een half uur daglicht verloren gaat. Maar er is ook goed nieuws, want na deze week is de snellere verkorting eerst weer voorbij en worden de dagen weer met kleinere stapjes korter.

Lees ook: Herhaalprik: helft volwassenen in Nederland wil de vaccinatie niet

Bron: Margriet, Weer.nl, Weeronline | Beeld: Pexels