Geen vervoer voor je vaccinatie? Op deze 3 manieren kun je er toch komen

vervoer vaccinatie

Vrijwilligers zetten zich in voor ‘vaccinatieritten’

Er worden steeds meer mensen gevaccineerd tegen corona. Hiermee moet de druk op de gezondheidszorg afnemen en kunnen we uiteindelijk terug naar normaal. Maar wat als je geen vervoer hebt naar de locatie van je vaccinatie? Dan is er gelukkig hulp! 

Vaccinatie niet altijd makkelijk

Het lijkt zo vanzelfsprekend, maar voor grote groepen kwetsbare mensen is het halen van een vaccinatie helemaal niet zo makkelijk. Hoe moet je veilig je bestemming bereiken als je bijvoorbeeld een fysieke of psychische beperking hebt? Gelukkig is er hulp voor mensen die niet zelfstandig naar de priklocatie kunnen komen. Nu er de komende weken honderdduizenden ouderen tussen de tachtig en negentig jaar oud ingeënt gaan worden, zetten we de mogelijkheden op een rijtje.

1. Ministerie van VWS en Rode Kruis

Vanaf volgende week helpen het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en het Rode Kruis bij het vervoer. Dit gaat als volgt: je krijgt een uitnodiging van de GGD om een afspraak te maken. Dat doe je vervolgens telefonisch, waarbij je kunt aangeven dat je niet zelf naar de locatie kan komen. De GGD verwijst je dan naar het ministerie van VWS, die dit checkt en je vervolgens koppelt aan het Rode Kruis. Hulpverleners van het Rode Kruis halen je dan op, begeleiden je naar – en eventueel in de inentingslocatie, en brengen je weer thuis. Zo zijn ook degenen die de prik niet zelfstandig kunnen halen toch geholpen.

2. ANWB AutoMaatje

Dit initiatief is opgezet door de ANWB. Tegen een kleine vergoeding voor de onkosten kunnen vrijwilligers uit de buurt je van en naar de locatie brengen met hun eigen auto. Natuurlijk is het wel zaak af te stemmen dat dit zo veel mogelijk in lijn met de maatregelen gebeurt. Daarnaast geldt dat de beschikbaarheid hiervan afhangt van de vrijwilligers. ANWB AutoMaatje is door de ANWB opgezet in samenwerking met verschillende welzijnsorganisaties door heel Nederland. De komende periode focussen zij zich op ‘vaccinatieritten’: speciaal vervoer van en naar je vaccinatie. Bovendien is deze optie ook beschikbaar voor mensen die geen ANWB-lid zijn.

3. Gemeentelijke initiatieven

Ook als de bovenstaande opties geen mogelijkheid voor je zijn, is er nog hulp. Veel gemeenten bieden namelijk zelf ook vervoer aan. Hoe dit precies werkt verschilt per regio. Je kunt in dit geval het beste contact opnemen met de gemeente zelf. Misschien heeft jouw gemeente ook wel verschillende initiatieven en organisaties van vrijwilligers. Hoe dan ook: er is altijd een mogelijkheid om op de priklocatie te komen!

4. Speciaal taxivervoer

Sommige taxidiensten bieden ook vervoersopties aan voor mensen die een vaccinatie gaan halen. Sneleentaxi.nl zorgt er bijvoorbeeld voor dat je een retourrit van en naar de priklocatie kunt boeken. Je hebt zowel tijdens de heen- als de terugreis dezelfde chauffeur, die blijft wachten terwijl je de prik krijgt, hoelang het ook duurt.

Lees ook: Wat houdt 95 procent effectiviteit van het coronavaccin precies in?

Bron: MaxVandaag | Beeld: Pexels