Déze kieswijzers helpen jou de Tweede Kamerverkiezingen door

Op 22 november mogen we weer naar de stembus!

In de wirwar van politieke keuzes en beleidsstandpunten, kunnen kieswijzers een hele hoop helderheid verschaffen. Aan de hand van een aantal vragen, berekenen zij jouw ideale politieke match. Omdat de Tweede Kamerverkiezingen sneller naderen dan je denkt, is het hoog tijd om weer eens een stem- of kieswijzer te doen! 

Tweede Kamerverkiezingen 2023

Op 22 november is het zover: de Tweede Kamerverkiezingen staan weer voor de deur. Het maken van een weloverwogen keuze kan een uitdaging zijn, gezien de overvloed aan partijprogramma’s, debatten, en media-optredens van partijleiders. Het besturen van een land is enorm complex, en te midden van politiek jargon, begrotingen en nuancekwesties kunnen kiezers gemakkelijk verdwalen. Met 26 partijen die soms maar heel subtiel van elkaar verschillen, wordt de keuzestress alleen maar groter.

In deze wirwar van informatie biedt een stemhulp uitkomst. Maar nu er talloze kieshulpen beschikbaar zijn, rijst de vraag: hoe bepalen we welke stemwijzer het meest geschikt is?

Het KiesKompas

Het KiesKompas, al geruime tijd een vertrouwde stemhulp, hanteert een methode waarbij je op basis van dertig stellingen ontdekt waar je je bevindt in het ‘politieke landschap’. Dit wordt overzichtelijk weergegeven in een diagram, waarin partijen worden verdeeld langs zowel een culturele as (van progressief naar conservatief) als een sociaal-economische as (van links naar rechts). Door jouw antwoorden in te vullen, krijg je niet alleen inzicht in jouw standpunt op de assen, maar zie je ook direct waar jij staat in dit diagram.

De StemWijzer

De naam ProDemos klinkt je wellicht bekend in de oren, want al lange tijd kun je met hun StemWijzer nagaan hoe jouw standpunten zich verhouden tot die van diverse politieke partijen, zowel bij landelijke als lokale verkiezingen.

Voor de Tweede Kamerverkiezingen werkt het eenvoudig: je krijg dertig stellingen voorgelegd. Hierop kun je aangeven of je het eens bent, oneens, geen van beide, of de stelling overslaan. Per stelling kun je ook gedetailleerd lezen wat verschillende partijen erover te zeggen hebben. Als je behoefte hebt aan meer inzicht in waarom een bepaalde partij voor of tegen een stelling is, vind je hierover ook aanvullende informatie.

Check Je Stem

Bovendien zijn er nu verschillende kieshulpen die zich specifiek richten op het stemgedrag van politieke partijen. Hoewel partijprogramma’s vol kunnen staan met veelbelovende plannen, blijft de vraag: wat hebben de partijleden in de praktijk gedaan? Welke stemmen hebben zij het afgelopen jaar uitgebracht op onderwerpen die de revue passeerden in de Tweede Kamer?

Een opvallend initiatief is bijvoorbeeld de stemwijzer van de populaire Instagram-pagina Check Je Stem. Hier kun je zelf je stem uitbrengen op 26 moties die in de afgelopen periode in de Tweede Kamer aan bod kwamen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Check je stem (@checkjestem)

Daarnaast deelt de Instagram-pagina het hele jaar door in een reeks handige overzichten hoe de partijen in de Tweede Kamer gestemd hebben op verschillende moties. Ook búiten de verkiezingen dus het volgen waard!

Ook de StemmenTracker van ProDemos maakt van hetzelfde principe gebruik. Hier reageer je wederom op 30 stellingen met ‘Voor’ of ‘Tegen’, en na afloop krijg je te zien met welke partijen je het meest overeenkomt.

Lees ook: Dít zijn de meest en minst vermogende gemeenten van Nederland

Bron: Elegance | Beeld: Pexels