Lintjesregen! Deze lintjes zijn er vandaag uitgedeeld

lintjesregen

In totaal ontvingen ruim 3.000 Nederlanders vandaag een lintje

De dag voor Koningsdag staat traditioneel in het teken van de jaarlijkse lintjesregen! Op deze dag worden allerlei mensen op een mooie manier gehuldigd voor hun bijdragen aan Nederland. Dat kan dan gaan om vrijwilligers die zich jarenlang inzetten voor een goed doel, of juist om celebs, wetenschappers en politici die Nederland op een mooie manier op de kaart hebben gezet. Dit is wat je over de lintjesregen moet weten.

Lintjesregen 2022

Het is een jaarlijks feest: de (werk)dag voor Koningsdag ontvangen duizenden Nederlanders een lintje. Zo’n prestigieuze speld krijg je alleen als je echt iets bijzonders hebt betekend voor de maatschappij. Dat betekent overigens niet dat dit de énige dag is dat we de onderscheidingen uitdelen. Maar de dag voor Koningsdag is simpelweg de dag waarop de mééste lintjes worden uitgereikt. Dit jaar ontvangen vandaag 3.026 mensen zo’n koninklijke onderscheiding. In 2020 waren dat er 3.056 en in 2019 2.882.

Verschillende lintjes

Hoewel de lintjes veel op elkaar lijken, zitten er flinke verschillen tussen alle koninklijke onderscheidingen die we in Nederland hebben. Zo zit het grootste verschil tussen de Orde van de Nederlandse Leeuw en de Orde van Oranje-Nassau. Binnen deze twee categorieën heb je vervolgens weer verschillende rangen.

Orde van de Nederlandse Leeuw

  • Ridder Grootkruis: de hoogste orde, en deze wordt bijna niet toegekend. De laatste toekenning was in 1995 aan voormalig premier Ruud Lubbers.
  • Commandeur: in 2016 werd deze prijs uitgereikt aan de scheikundige en Nobelprijswinnaar Ben Feringa.
  • Ridder: deze graad komt het vaakst voor. Onder andere schrijfster Renate Dorrestein is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Orde van Oranje-Nassau

  • Ridder Grootkruis: ook hier de hoogste orde. Vaak krijgen oud-premiers deze onderscheiding of andere belangrijke politici zoals Neelie Kroes. Ook buitenlandse vorsten hebben vaak zo’n lintje.
  • Grootofficier: deze wordt maar zelden uitgereikt aan burgers. Onder andere Feike Sijbesma, speciaal gezant van het kabinet in de strijd tegen corona, mag zichzelf grootofficier noemen.
  • Commandeur: deze onderscheiding is ook vrij zeldzaam, en wordt nu en dan uitgereikt tijdens staatsbezoeken van onze royals. Het gaat dan om ‘zeer bijzondere verdiensten’.
  • Officier: deze onderscheiding gaat naar mensen die een landelijke of internationaal belangrijke prestatie hebben geleverd. Denk bijvoorbeeld aan politici of BN’ers zoals Karin Bloem of Armin van Buuren
  • Ridder: deze rang komt al iets vaker voor, en gaat om een regionale impact. Ook Olympische sporters krijgen vaak deze ridder-onderscheiding.
  • Lid: dit is de meestvoorkomende koninklijke onderscheiding. Vaak gaat het hierbij om prestaties binnen de gemeentegrenzen – bijvoorbeeld de dame die zich al jarenlang vrijwillig inzet voor je buurthuis.

Stappenplan

Een lintje krijg je overigens niet zomaar. Om in aanmerking te komen, moet iemand een lintje voor je aanvragen bij de gemeente. Hier wordt de aanvraag voor het eerst beoordeeld. Vervolgens gaat de aanvraag naar de burgemeester. Als ook deze akkoord gaat, komt je aanvraag bij de commissaris van de Koning en de Kanselarij der Nederlandse Orden terecht. Zijn ook zij akkoord? Dan gaat je aanvraag ten slotte naar de minister en de koning. Willem-Alexander zet dan persoonlijk een handtekening om jou met een lintje te verblijden. En tijdens de lintjesregen is het dan vaak zo ver: van de burgemeester ontvang je je koninklijke onderscheiding.

Lees ook: Smeren, smeren, smeren: kans op verbranden is groot tijdens Koningsdag

Bron: DVHN, Margriet, Lintjes.nl | Beeld: Brunopress