Ondanks de coronacrisis blijven prijzen koophuizen flink stijgen

Eind 2020 kostte een gemiddeld huis maar liefst 365.000 euro

We hebben nu driekwart jaar te maken met de coronacrisis, maar dat weerhoudt mensen er niet van om een huis te kopen. Nog steeds is de huizenmarkt oververhit. De verkoopprijs van een gemiddeld koophuis was eind 2020 maar liefst 365.000 euro. Dat is 11,6 procent meer dan een jaar eerder. Een ongekend harde stijging, volgens makelaarsvereniging NVM. 

Weg uit de Randstad

Uit cijfers van NVM blijkt dat de huisprijzen het hardst zijn gestegen in Hardenberg en Zutphen. Daar werden huizen ruim een vijfde duurder. Volgens de makelaars past dit bij de trend dat steeds meer mensen hun plekje in de Randstad verruilen voor een groter onderkomen in het oosten. “Dit kan duiden op het toegenomen belang van woonoppervlakte in thuiswerk- en coronatijd”, zegt de NVM tegen NOS.

Amsterdam

In Amsterdam stegen de prijzen dan ook het minst hard. Niet alleen doordat steeds meer mensen wegtrekken uit de hoofdstad, maar ook omdat er door de coronacrisis minder expats naar de stad verhuisden. Hierdoor was er minder vraag naar koopwoningen in Amsterdam. Toch waren kopers in 2020 duurder uit dan een jaar ervoor: de huizen kostten zo’n 3,4 procent meer dan in 2019.

Krappe huizenmarkt

Deze ‘ongekend harde stijging’ is volgens het NVM te wijten aan een flinke schaarste op de huizenmarkt. “Nooit eerder kende Nederland een krappere bestaande koopwoningmarkt”, zeggen de makelaars. Kopers hebben gemiddeld keuze uit slechts twee huizen. Halverwege november stonden er zo’n 25,5 duizend woningen te koop door heel Nederland. Dit is bijna een derde minder dan een jaar eerder.

Meer huizen gekocht

Betekenen die hoge verkoopprijzen dan ook dat er minder huizen verkocht zijn? Nee, dat zeker niet. In 2020 verkochten de NVM-makelaars zo’n vijfduizend meer huizen dan in 2019. Natuurlijk zijn er nog andere makelaars in het spel, maar NVM heeft zo’n 65 procent van de markt in handen.

Maatschappelijk probleem

Goed nieuws voor NVM dus, maar de makelaars zien dat er veel mensen zijn die buiten de boot vallen. Een probleem dat ook in politiek Nederland niet onopgemerkt is gebleven. “Bijna alle politieke partijen hebben nu gelukkig veel aandacht voor dit maatschappelijke vraagstuk en hebben het probleem erkend in hun verkiezingsprogramma’s”, zegt NVM-voorzitter Onno Hoes. “Goede voornemens zijn het begin, maar de woningmarkt schreeuwt om actie. We hebben écht een substantiële toename van het aantal woningen nodig, zodat ze betaalbaar blijven en mensen een passende woning kunnen betrekken.”

Lees ook: Huis verkopen? Pak déze kamer aan om de waarde te verhogen

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Micheile Henderson