Oeps: Man is wachtwoord van zijn 195 miljoen euro aan bitcoins vergeten

De programmeur heeft nog maar twee pogingen over voordat het fortuin voorgoed wordt versleuteld

Een wachtwoord vergeten, het overkomt ons allemaal wel eens. Maar meestal staat er dan geen 195 miljoen euro op het spel. De Duitse Stefan Thomas versleutelde jaren geleden de toegang tot zijn bitcoins, maar weet nu het wachtwoord niet meer. Aiii!

Miljoenen euro’s

Tien jaar geleden was de bitcoin nog een vrij onbekende munteenheid die vooral met computernerds in verband werd gebracht. Je kocht er toen een voor ongeveer 1 à 5 euro. Maar momenteel domineert de digitale munt regelmatig het nieuws, want 1 bitcoin is vandaag de dag zo’n 28.000 euro waard. Voor de Duitse Stefan Thomas betekent die enorme stijging dat zijn 7000 bitcoins, die hij al jarenlang heeft, nu 196 miljoen euro waard zijn. Een klein probleempje: hij is het wachtwoord van zijn digitale portemonnee vergeten.

Twee pogingen over

Tien jaar geleden kreeg Thomas de ‘munten’ in zijn bezit, als bedankje voor een filmpje dat hij gemaakt had. Hij zette ze toen veilig weg in een digitale portefeuille met wachtwoord. Nu de bitcoin recordbedragen oplevert, wil hij uiteraard graag bij zijn miljoenen komen. Van de tien pogingen om zijn wachtwoord te raden, resteren er Thomas nog maar twee. Raadt hij nog twee keer fout, dan is het fortuin voorgoed buiten bereik. Verder geen grote druk, hoor…

Op bed liggen nadenken

Aan New York Times beschrijft Thomas, die werkzaam is als programmeur, hoe hij het aanpakte: “Ik ging gewoon in bed liggen om erover na te denken. Daarna ging ik naar de computer met een nieuwe strategie, die niet werkte, en dan werd ik weer wanhopig.” Naar aanleiding van dit verhaal hebben meerdere techneuten al aangeboden om Thomas te helpen zijn miljoenen te ontgrendelen. Uiteraard wel tegen 10 procent van de 196 miljoen die ze daarmee vrijmaken.

Niet de enige

Stefan Thomas is niet de enige ongelukkige die niet bij zijn vergaarde fortuin kan. Regelmatig duiken er verhalen op van mensen die hun bitcoins te goed hebben versleuteld en nu voorgoed zijn verloren. Zo gooide James Howells uit Wales in 2013 per ongeluk een harde schijf weg met daarop de sleutels van maar liefst 7.500 bitcoins. Die zouden nu 205 miljoen euro waard zijn geweest. Volgens een schatting van Chainalysis is momenteel zo’n 115 miljard euro (!) aan bitcoins niet meer te bereiken. De les die we hieruit kunnen trekken: wachtwoorden moeten moeilijk te raden zijn, maar niet voor jezelf.

Lees ook: Waarom je nooit je wachtwoorden met je partner moet delen

Bron: HLN | Beeld: Pexels, David McBee