Door pandemie verliest helft wereldbevolking inkomen

Inkomen-gedaald-pandemie-

Ook zijn Nederlanders meer gaan sparen

Het wordt steeds duidelijker wat corona voor invloed heeft gehad in het afgelopen jaar. Door de lockdowns en het sluiten van de winkels en horeca, is er namelijk ook een flinke daling geweest in het inkomen van de wereldbevolking. Dat blijkt uit onderzoek van het Amerikaanse opinieonderzoeksbureau Gallup. Aan dit onderzoek deden 300.000 mensen uit 117 landen mee. 

Lagelonenlanden

Uit het onderzoek van Gallup blijkt dat bij bijna 1,6 miljard arbeiders het maandelijkse loon naar beneden ging. Vooral de lagelonenlanden werden zwaar getroffen door het virus en is dit ook te zien aan de economie. In sommige landen verloren tot driekwart van de inwoners hun inkomen. Thailand is daarin het zwaarst getroffen. Hier heeft 76 procent van de arbeidsbevolking een deel van hun inkomen verloren. Ook de inwoners van Ecuador, Honduras, Indonesië, Oeganda, Kenia, Myanmar en Bolivia zijn zwaar getroffen. Hier zag ruim 70 procent hun inkomen omlaag gaan.

Vrouwen financieel zwaarder

Ook was er een verschil te zien tussen mannen en vrouwen. Vooral vrouwen, die oververtegenwoordigd zijn in laagbetaalde sectoren, hebben het financieel extra zwaar gehad. Dit komt doordat vrouwen de grootste groep vertegenwoordigen die actief is in bijvoorbeeld het toerisme en de detailhandel. Deze sectoren werden door het sluiten van de winkels en de grenzen hard getroffen door de pandemie. Volgens Oxfam is het inkomen van vrouwen wereldwijd gedurende de crisis verminderd met 800 miljard dollar.

Westerse landen

In de westerse landen was de schade aanzienlijk kleiner ondanks dat veel mensen hun en baan en inkomen verloren. In de Verenigde Staten verloor 34 procent van de werkende bevolking aan inkomen. Zwitserland had dit aanzienlijk lager. Hier kreeg ‘slechts’ een op de tien Zwitsers minder geld op de bankrekening aan het einde van de maand.

Nederlandse bevolking

Ook de Nederlandse bevolking is getroffen, maar zijn de cijfers nog onduidelijk. Dit blijkt uit een spaaronderzoek van Rabobank. De pandemie heeft er voor gezorgd dat driekwart van de huishoudens met een inkomen beneden modaal sinds de pandemie niet meer spaart. Ook zes op de tien Nederlanders met een modaal inkomen geven aan niet of minder gespaard te hebben. Toch zijn er ook er mensen met een bovenmodaal inkomen die alsnog wat geld achter de hand hebben. Dit is goed voor maar liefst 46 miljard euro en is 2,5 keer zoveel als het jaar ervoor. Ook het spaarsaldo van het gemiddelde Nederlandse huishouden staat op recordhoogte.

Lees ook: Vakantie in Spanje deze zomer alleen met coronapaspoort

Bron: Metronieuws | Beeld: Pexels