Sterkste stijging in 21 jaar: huizenprijzen 18 procent duurder dan jaar eerder

huizenprijzen

Een eigen woning wordt voor steeds meer mensen onbetaalbaar

De oververhitte huizenmarkt breekt record na record. In augustus zijn koopwoningen maar liefst 17,8 procent duurder geworden dan een jaar eerder. De huizenprijzen stegen daarmee nóg harder dan in juli, toen er sprake was van een stijging van 16 procent. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is de prijsstijging in augustus de grootste in 21 jaar tijd. Sinds september 2000 stegen de huizenprijzen nog niet zó hard. 

Huizenprijzen

De afgelopen zes maanden horen we niets anders: de huizenprijzen rijzen de pan uit. Een woning is nu gemiddeld 78 procent duurder dan in 2013. In dat jaar bereikten de huizenprijzen een dieptepunt.

Verhuizingen

Waar de zomer meestal het seizoen is dat veel mensen verhuizen, was dat dit jaar niet het geval. Het aantal verkopen daalde met 9 procent tot 17.257 transacties, zo melden het CBS en het Kadaster. Hierbij gaat het om bestaande huizen, nieuwbouw wordt niet meegerekend.

Troonrede

Gisteren, op Prinsjesdag, maakte het demissionair kabinet bekend dat het de komende tien jaar 100 miljoen euro per jaar investeert voor het bouwen van 900.000 woningen. In de troonrede noemde koning Willem-Alexander de oververhitte woningmarkt als een van de grote binnenlandse thema’s die moeten worden aangepakt. Volgens hem is dit echter een probleem dat niet snel op te lossen valt.

Hypotheekrentes

Volgens actiegroepen en maatschappelijke organisaties is die één miljard extra bij lange na niet genoeg om de huizenmarkt te herstellen. Volgens hen zou er ten minste vier miljard euro vrij moeten komen om te zorgen voor onder meer betaalbare woningen. Daarnaast stellen ze dat een gebrek aan huizen niet de voornaamste reden is voor de steeds sterkere stijging van de huizenprijzen. Zo zijn de hypotheekrentes historisch laag, waardoor huizenkopers voordelig meer kunnen lenen bij de bank. Dit maakt het aantrekkelijk om een huis als belegging te hebben, doordat obligaties weinig opleveren. Daarnaast pleiten critici, waaronder president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank, voor het sneller afbouwen van voordeeltjes voor huizenkopers zoals de hypotheekrenteaftrek.

Lees ook: Kostenpost toeslagenaffaire loopt op tot 5 miljard euro

Bron: RTL NieuwsLINDA.nl | Beeld: iStock, Roy Ensink