Tóch een vuurwerkverbod? Roep van burgemeesters steeds luider

vuurwerkverbod

Komt er weer een algeheel vuurwerkverbod dit jaar?

Vorig jaar gold met de jaarwisseling een algemeen vuurwerkverbod. Het nieuwe jaar inluiden met champagne en een oliebol: prima. Maar geen knallers of lichtshows. En als het aan burgemeesters ligt, dan is het dit jaar niet anders. Het kabinet moet hier vandaag over beslissen.

Vuurwerkverbod

Elk jaar is de jaarwisseling traditiegetrouw goed voor een groot spektakel aan licht en geluid. Maar al dat moois in de lucht heeft ook een keerzijde: elk jaar weer stromen ziekenhuizen vol met pechvogels met zwaar beschadigde vingers, ogen, of andere lichaamsdelen door vuurwerk. En dat willen burgemeesters dit jaar koste wat het kost voorkomen. Daarom pleiten zij op een algeheel verbod op zowel de verkoop, als het afsteken van vuurwerk. Maar het kabinet is vooralsnog niet overtuigd van een algeheel vuurwerkverbod.

Volle ziekenhuizen

De burgemeesters vragen namelijk via hun positie in het Veiligheidsberaad en in de VNG aan minister Grapperhaus om toch weer met een algeheel vuurwerkverbod te komen. “Het aantal coronabesmettingen is hoger dan ooit en stijgt nog altijd snel”, schreven zij in een brief aan de demissionair minister. Ziekenhuizen en huisartsenposten staan daardoor nu al onder druk. Vuurwerkslachtoffers zouden dan de druppel in een toch al heel volle emmer kunnen zijn. Bovendien willen burgemeesters voorkomen dat mensen massaal samenkomen om van het vuurwerkspektakel te genieten. Dit samenkomen noemen de burgemeesters ‘ongewenst’. Een algeheel vuurwerkverbod is volgens hen dan ook ‘op zijn plaats en uitlegbaar’.

Besluit

Vandaag moet het demissionair kabinet besluiten of zij gehoor geven aan de oproep van de burgemeesters. Vorig jaar bleek in elk geval dat zo’n verbod effectief was in het terugdringen van het aantal vuurwerkslachtoffers. Waren er in 2019 nog ongeveer 1300 gewonden door vuurwerk rond de jaarwisseling, in 2020 waren het er ‘slechts’ 385. Dat is minder dan een derde van het jaar ervoor. Ten slotte geldt dat gemeenten altijd zelf nog vuurwerkvrije zones kunnen aanwijzen. De gemeente Amsterdam heeft begin oktober al aangegeven een verbod op consumentenvuurwerk te handhaven dit jaar.

Lees ook: Heb je een boosterprik nodig wanneer je gevaccineerd bent én corona hebt gehad?

Bron: NOS | Beeld: Pexels, Anna-Louise