5-jarige Rayan overleden in diepe waterput na dagenlange reddingsoperatie

Rayan

Internationaal wordt er gerouwd om de Marokkaanse kleuter

De 5-jarige Rayan werd gisteren na vier dagen bevrijdt uit een 32 meter diepe put in Marokko. Het Marokkaanse jongetje zat vier dagen vast, maar overleefde het helaas niet.

Reddingswerkers

Ryan werd gistermiddag eindelijk bereikt door de reddingswerkers, waarna hij meteen uit de tunnel werd geholpen door een medisch team. Zij verleenden eerste hulp, waarna het jongetje uiteindelijk met de traumahelikopter naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis is gevlogen. Marokkaanse media meldden niet veel later dat het jongetje het helaas niet heeft gehaald. De 5-jarige Rayan is om het leven gekomen.

Internationale rouw

Over heel de wereld werd meegeleefd met de kleuter en zijn ouders. Met de virale hashtag #Rayan delen mensen vanuit heel de wereld geschrokken te zijn en steunen ze de familie en andere nabestaanden van Rayan. Ook de reddingswerkers worden met deze hashtag geprezen.

Reddingsoperatie

De 5-jarige kleuter viel dinsdag in een 32 meter diepe put in het noorden van Marokko toen zijn vader bezig was met werkzaamheden aan de put. Reddingswerkers hebben sindsdien geprobeerd om de kleuter uit de put te graven. Dat deden ze door horizontaal een tunnel te graven met graafmachines. Gisterochtend naderden ze de kleuter tot enkele meters. Het laatste stuk moest met de hand gegraven worden omdat er een rotsblok in de weg lag. Gistermiddag maakte Marokkaanse media bekend dat reddingswerkers Rayan eindelijk hadden bereikt.

Moeilijkheden

Het graven van de tunnel om het jongetje te bereiken verliep moeizaam omdat er instortingsgevaar op de loer lag. Gisterochtend meenden reddingswerkers nog een teken van leven te zien bij het jongetje op beelden die een camera had gemaakt. “Ik weet niet hoe het gebeurd is”, getuigde de moeder van Rayan bij lokale media. De afgelopen dagen kreeg Rayan zuurstof en water toegediend via slangen. Honderden mensen kwamen naar het gebied toe om hun steun te betuigen en de reddingswerkers te steunen.

Lees ook: Wat weten we al over BA.2: de besmettelijkere variant van omikron

Bron: AD | Beeld: iStock