Rusland dreigt met dichtdraaien gaskraan – experts zien mogelijkheden om te besparen

rusland gaskraan

Volgens experts kunnen we ‘in één klap’ van de afhankelijkheid van Russisch gas af

Met de inval in Oekraïne door Russische troepen en de sancties over en weer, zijn de gasprijzen flink opgelopen. Veel Europese landen, waaronder Nederland, zijn namelijk afhankelijk van Russisch gas. Vanmorgen kwam het nieuws naar buiten dat Rusland dreigde de gaskraan deels dicht te draaien. Maar experts hebben al gereageerd dat het juist een goede kans kan zijn: nooit meer afhankelijk van Russisch gas. Maar hoe dan?

Gaskraan uit Rusland

Zoals je inmiddels vast wel weet, is Nederland voor een groot deel afhankelijk van gas uit Russische bodem. We gebruiken het om mee te koken, onze huizen mee te verwarmen, en ga zo maar door. Zo’n 40 procent van alle aardgas in Europa komt uit Rusland. Dat komt via een grote pijplijn hier terecht: de Nord Stream 1. Rusland overweegt nu om het gebruik van die pijplijn stop te zetten. Dit liet de Russische vicepremier Alexander Novak weten in een verklaring op tv.

Novak stelde dat dit een reactie is op het besluit van Duitsland om een tweede pijplijn, de Nord Stream 2, voorlopig niet in gebruik te nemen. Die pijplijn ligt er al, er moet alleen nog goedkeuring komen om deze daadwerkelijk in te zetten. En die goedkeuring blijft voorlopig uit, als reactie op de Russische inval in Oekraïne. Hierom dreigt Rusland nu dus als reactie ook de originele pijplijn (deels) dicht te draaien. “Op dit moment zijn we nog niet zover, maar Europese politici duwen ons in die richting met hun verklaringen en beschuldigingen”, aldus de Rus.

Afhankelijkheid af

Maar experts zien de Russische dreigementen juist als kans. Energie-experts laten aan NU.nl weten dat er met een noodplan een einde kan komen aan de afhankelijkheid van Russisch gas. De belangrijkste stappen: zet de thermostaat lager, verwarm lege kantoren niet, en pak industrieel gebruik aan. Met deze maatregelen over de hele EU zouden honderden miljarden bespaard blijven, die anders richting de Russische staatskas gingen. Het Internationaal Energieagentschap (IEA) heeft berekend: voor elke graad die in Europese gebouwen de thermostaat lager gaat, besparen we in totaal zo’n 10 miljard kubieke meter gas op jaarbasis. Dat is 8 procent van de totale hoeveelheid gas die de EU vorig jaar van Rusland afnam.

Thuiswerken en kantoren

Een heel belangrijke stap is volgens de experts dat we mogelijk meer gaan thuiswerken. En daar komt dan bij dat kantoren ‘slim’ verwarmd worden. “Nu worden kantoren die voor slechts 10 procent gevuld zijn voor 100 procent verwarmd en verlicht. Zet werknemers bij elkaar in één ruimte en doe in de rest van het gebouw alle lichten en verwarmingen uit. Dat levert veruit de grootste besparing op”, deelt expert Kees van der Leun van adviesbureau Common Futures met NU.nl.

Alternatieve energie

Een ander belangrijk onderdeel van het noodplan zou een alternatief moeten zijn voor Russisch gas. Denk aan kolen- en kerncentrales of duurzame energie. Ook kan gas uit andere plekken van de wereld gehaald worden. Kortom: genoeg mogelijkheden om die afhankelijkheid van Rusland een halt toe te roepen, lijkt het. Maar of het noodplan er ook gaat komen?

Lees ook: Gasunie zet stappen om Nederland minder afhankelijk te maken van Russisch gas

Bron: NU.nl 1, 2 | Beeld: Brunopress