Vanaf 2024 kunnen kinderen de achternaam van beide ouders dragen

achternaam

92% van de kinderen in Nederland draagt de achternaam van de vader

Vanaf 1 januari 2024 hebben toekomstige ouders de keuze om hun baby de achternaam te geven van beide ouders. Als ouder beslis je of je dit wilt en in welke volgorde je de achternamen wil doorgeven aan je kind. Dit moet er voor zorgen dat er meer keuzemogelijkheid en gelijkheid komt tussen mannen en vrouwen in het doorgeven van de achternaam.

Vier mogelijkheden

Vanaf volgend jaar hebben aanstaande ouders maar liefst vier opties voor de achternaam van hun kind. Stel: we noemen het pasgeboren kind Piet en de achternaam van zijn moeder is Jansen en van zijn vader is van Dijk, dan worden de volgende opties:

  1. Piet van Dijk
  2. Piet Jansen
  3. Piet van Dijk Jansen
  4. Piet Jansen van Dijk

Ook mogen ouders bepalen of ze een koppelteken willen gebruiken tussen de achternamen. Heb je al een dubbele achternaam? Dan wordt deze beschouwd als één naam en deze kan je dus ook in z’n geheel doorgeven aan je kind samen met de achternaam van je partner.

92%

Deze keuze is er gekomen door een wetsvoorstel van D66 naar aanleiding van een petitie die duizenden keren getekend is. Alleen de conservatieve partijen in de Eerste Kamer stemden tegen deze wetswijziging. Als ouder hoef je natuurlijk niet voor deze optie te kiezen. Op dit moment draagt 92% van de Nederlanders de achternaam van de vader, terwijl de keuze om de achternaam van de moeder aan te nemen al bestaat sinds 1988. De verwachting is dan ook niet dat mensen massaal voor dubbele achternamen gaan kiezen.

Wel vinden veel mensen het fijn dat de keuze er nu is en wordt vooral het argument gebruikt dat een kind dan voor altijd vertegenwoordigd is door de achternaam van beide ouders, ook na bijvoorbeeld een scheiding. Het optellen van achternamen stopt overigens na de derde generatie. Je kunt dus niet blijven plussen met namen.

Lees ook: Gebruik van TikTok op overheidstelefoons wordt verboden

Bron: Nu.nl | Bron: Pexels