Onderwijsbond: groot tekort aan leerkrachten op basisscholen

leerkrachten-tekort

Vooral in grote steden is er een tekort aan leerkrachten

Het basisonderwijs kwam vorig jaar minstens 9100 leraren tekort. Het aantal leerkrachten dat van de opleiding komt is helaas niet genoeg om het tekort op kort termijn op te lossen. Naast een tekort aan leerkrachten, zoeken scholen ook nog eens 1100 leiders.

Tekort aan leerkrachten

Dat zegt bestuurder Thijs Roovers van de Algemene Onderwijsbond (AOb) in een verklaring. “We gaan langzaam naar een beter salaris, we zien meer jonge collega’s. Maar dat is niet genoeg.” Volgens de vakbond vormt het tekort aan leerkrachten negen procent van de totale werkgelegenheid op basisscholen. In de grote steden ligt dit aantal hoger, met zo’n veertien procent. Het AOb wil dat mensen sneller een vast contract krijgen, om te voorkomen dat ze het onderwijs na een paar jaar verlaten.

Ondersteunende medewerkers

Bij het tekort aan leraren zijn ondersteunende medewerkers, zoals conciërges en klassenassistenten, in het onderzoek niet meegerekend. Wel denkt de AOb dat basisscholen daar ook duizenden van tekort komen.

Minder willen werken

Ook wil de bond dat er meer wordt gedaan tegen stress. Uit een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) blijkt dat op meer dan de helft van de scholen leerkrachten hebben aangegeven dat ze minder willen gaan werken in het volgende schooljaar. Een veelgenoemde reden om minder te werken is de werkdruk (38 procent), maar ook omdat ze ouderschapsverlof willen opnemen (16 procent). Dertien procent wil minder werken vanwege persoonlijke omstandigheden.

Komend schooljaar

Uit de peiling van de AVS gaf zestig procent van de schoolleiders aan dat ze de formatie voor schooljaar 2022-2023 nog niet rond hebben. Schoolleiders proberen daarom op allerlei manieren de contracten van hun personeel te vergroten in plaats van te verkleinen. “Gewoon vragen: ‘Wie wil er meer werken?’, werkt niet in het onderwijs”, legt Petra Glandorff, directeur van twee basisscholen, uit.

Lees ook: Huisartsen vragen aandacht voor hoge druk op de huisartsenzorg

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels