Volksbank: kinderen leren niet hoe ze met zakgeld moeten omgaan

zakgeld-sparen

Een op de vijf kinderen heeft een pin- of betaalpas

Uit onderzoek van Volksbank, het moederbedrijf van onder meer SNS, ASN Bank en RegioBank, blijkt dat ouders hun kinderen onvoldoende leren hoe ze met geld moeten omgaan. Ruim 1100 Nederlanders van 25 jaar en ouder met kinderen van 4 tot en met 12 jaar werden hiervoor ondervraagd.

Zakgeld

Het merendeel van de kinderen tussen vier en twaalf jaar krijgt zakgeld. Hoewel zakgeld ‘essentieel’ is in de opvoeding, wordt hier in de praktijk weinig mee gedaan. Zo leren veel ouders hun kinderen niet hoe ze het geld het beste kunnen gebruiken en hoeveel ze ervan moeten sparen. Kinderen besteden hun zakgeld vooral aan kleine speeltjes, accessoires en gadgets. Daarna volgen snoep en snacks, bouwspeelgoed, games of apps en hobby’s.

Digitaal geld

Daarnaast is er ook een verschil tussen jongere kinderen en oudere kinderen. Hoe ouder het kind, hoe vaker het zakgeld digitaal wordt gegeven. Het onderzoek toont aan dat een vijfde van alle kinderen een pin- of betaalpas heeft. Meer dan een derde van de ouders hebben hun kinderen alleen nooit geleerd om hun pincode geheim te houden of af te schermen bij het pinnen.

Schulden en fraude

Tegenwoordig hebben we ook meer te maken met digitale fraude via Whatsapp en phishing. Het merendeel van de ouders geeft aan de gevaren te herkennen. Volgens Marinka van der Meer, directeur klant en merk bij de Volksbank, valt er alleen nog veel te verbeteren. “Zeker ook omdat er een enorme toename is van het aantal jongeren met schulden.” De bank waarschuwt daarom ook voor de invloed van sociale media en influencers, die kinderen kunnen verleiden tot impulsaankopen.

Lees ook: Het leven wordt duurder: 16 praktische tips om elke dag geld te besparen

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pexels