Vorig jaar meer dan 100 Nederlanders verdronken, meerderheid was 60-plus

Dat is een forste stijging ten opzichte van het jaar daarvoor

In 2020 zijn er 107 Nederlanders verdronken. Dat is flink meer dan het jaar ervoor, toen er 76 Nederlanders om het leven kwamen in het water. Ruim twee op de drie verdrinkingen vond plaats in open water, zoals een sloot, kanaal, recreatieplas, vijver of zee. Naast de 107 Nederlanders overleden nog eens 30 mensen die niet in Nederland wonen door verdrinking in de Nederlandse wateren. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 

Oudere mannen

Meer dan de helft van de Nederlanders die vorig jaar is verdronken, was 60 jaar of ouder. Daarnaast waren er vooral mannen onder de slachtoffers: er overleden 85 mannen ten opzichte van 22 vrouwen. Een jaar daarvoor waren dat nog 64 mannen ten opzichte van 12 vrouwen. Uit de cijfers van het CBS blijkt tevens dat Nederlanders met een niet-westerse-migratieachtergrond een tot vier keer hogere kans hebben om te verdrinken dan mensen met een Nederlandse achtergrond.

60-plussers

In de afgelopen twintig jaar overleden er gemiddeld 87 inwoners per jaar aan verdrinking. Dat getal is nu dus behoorlijk gestegen. Ook onder de 60-plussers neemt het aantal verdrinkingen toe. In 2020 overleden er 55 mensen van 60 jaar of ouder, terwijl de teller in 2019 op 40 mensen stond.

Kinderen

Afgelopen week trokken ook kinderartsen aan de bel vanwege het aantal kinderen dat overlijdt aan verdrinking. Het aantal kinderen dat jaarlijks verdrinkt daalt namelijk al een aantal jaren niet meer en dat baart zorgen bij kinderartsen. Kinderartsen vrezen dat er dit jaar zelfs sprake kan zijn van een stijging. De meeste kinderen die verdrinken zijn jonger dan 5. 

Lees ook: Kinderartsen vrezen voor stijging van aantal kinderen dat jaarlijks verdrinkt

Bron: NOS, RTL Nieuws | Beeld: Unsplash, Sarah Labuda