Wat kunnen we verwachten van de coronawinter?

Jaap van Dissel

Jaap van Dissel deelt zijn voorspelling

De zomer nadert zijn einde en daarmee staat, helaas, ook het griepseizoen weer voor de deur. Maar de komende periode zal ook spannend zijn als het aankomt op corona. Kunnen we deze ‘coronawinter’ weer een opleving verwachten of valt het wel mee? RIVM-directeur Jaap van Dissel deelt zijn voorspelling in de Volkskrant

Laag niveau

Het is momenteel rustig op het gebied van het coronavirus. Het aantal besmettingen blijft laag, er liggen weinig patiënten op de IC en de coronaregels zijn verdwenen. Of we het virus ook daadwerkelijk overwonnen hebben, blijft lastig te zeggen volgens Van Dissel. “We zitten nu op een niveau dat vergeleken met eerder heel laag is,” stelt de RIVM-baas. “We zien in Nederland, maar ook in andere Europese landen, dat het echt dalende is.”

Spannende periode

Van Dissel is dus redelijk positief gestemd. Toch zagen we de afgelopen jaren dat corona vaak in het najaar een opleving kreeg, waardoor er een spannende periode aankomt. Desondanks verwacht Van Dissel dat het dit keer weleens mee kan vallen – al benadrukt hij dat het virus nog niet weg is. “Komende tijd wordt het weer spannender. Het weer verandert, de seizoensinvloed gaat van min naar plus. Mensen komen terug van vakantie. Dus zullen we de komende tijd moeten zien.”

Herhaalvaccinatie

Hoe stabiel het virus op dit moment is, vindt Van Dissel lastig inschatten. “Dat is koffiedik kijken, ik kan het ook niet voorspellen. De kritische periode komt nog, in het najaar. Het hangt ook af van wat er in het buitenland gebeurt. Die varianten zijn natuurlijk steeds ergens vandaan gekomen.”

Om die nieuwe varianten voor te blijven, benadrukt Jaap het belang van de herhaalvaccinaties. Dat het nu zo rustig is, hebben we namelijk te danken aan vaccinatie en doorgemaakte infecties. “Wat we nu zien, is vooral het beschermende effect van immuniteit.”

Coronawinter

Of we een coronawinter zonder maatregelen tegemoet gaan? Dat blijft lastig te zeggen. Omikron is momenteel al een langere tijd de enige variant die er nog is. Als die stabiel blijft, zou het zomaar kunnen. “Wat in ieder geval opmerkelijk is, is dat we van omikron toch een aantal forse pieken hebben gezien, zonder dat dat meteen leidde tot heel hoge aantallen ziekenhuis- en ic-opnamen of overbelasting van de zorg. Als dat het beeld is dat zich de komende maanden voortzet, dan zou ik zeggen: dat is niet heel ongunstig.”

Lees ook: Werkgevers willen coronapas in de wet houden ‘als laatste redmiddel’

Bron: Margriet | Beeld: BrunoPress