Waterschappen: ‘Spoel overgebleven frituurvet van oliebollen nooit door de wc’ 

frituurvet oliebollen

Je zult het in je eigen portemonnee gaan merken 

Spoel jij het overgebleven frituurvet van de oliebollen altijd door de wc of de gootsteen? Dan ben je niet de enige, er zijn veel mensen die dit altijd doen. Een goed idee is het echter niet. Het waterschap waarschuwt nu dat je dit absoluut niet moet doen. Waarom dat is, leggen we je uit. Enne, we vertellen je ook meteen wat je dan wél met je overgebleven vet moet doen.

Niet door de wc

Hoewel je overgebleven frituurvet door de wc of gootsteen spoelen de makkelijkste oplossing is, is het absoluut geen slim idee. Je zou denken dat iedereen dat inmiddels wel weet, maar niets is minder waar. “De waarschuwingen helpen wel, maar we hebben nog altijd notoire boosdoeners”, vertelt Roelof Hovingh van waterschap Drents Overijsselse Delta aan RTV Drenthe. 

Aankoeken en zuiveringsproces 

Wanneer je frituurvet door het toilet gooit, zal het aankoeken bij de leidingen en pompen die het water van de ene naar de andere plek moeten brengen. Volgens Hovingh brengt het naast het aankoeken ook risico’s voor het zuiveringsproces met zich mee: “Hetzelfde geldt voor bijvoorbeeld verfresten, medicijnen of chemicaliën.” 

Slecht voor portemonnee 

Overgebleven vet door de wc of gootsteen spoelen is dus niet alleen een slecht idee voor je leidingen en het zuiveringsproces, je zult het uiteindelijk ook in je portemonnee gaan voelen. “Wanneer wij als Waterschappen weer extra werk moeten verrichten bij het zuiveren van het water, gaat de consument dat weer merken aan de watertarieven.” 

Hier moet het wél 

Je vraagt je misschien af waar je het overgebleven frituurvet van je oliebollen dan wél moet laten. Volgens Hovingh is het heel simpel: “Je doet de olie terug in de fles of in een oud melk- of yoghurtpak. Dan kun je het in de grijze container gooien. Maar het is nog beter om het naar een inzamelplek te brengen. Bij de meeste supermarkten heb je nu gele containers staan, waar je het in kwijt kunt. Het vet wordt dan gerecycled en vervolgens wordt er biodiesel van gemaakt.” 

Lees ook: Oliebollen gebakken? Zo krijg je de baklucht snel uit huis 

Bron: RTV Drenthe | Beeld: Pixabay