Ziekenhuizen doen onderzoek naar derde coronaprik bij kwetsbare groep

derde coronaprik

Twee coronaprikken zouden te weinig beschermen

Op dit moment krijgen steeds meer mensen een uitnodiging voor een coronavaccinatie. Afhankelijk van welk vaccin je krijgt, krijg je één of twee prikken. Toch wordt er nu gespeculeerd over een derde coronaprik. Met name kwetsbare patiënten zouden hier baat bij hebben. 

Derde coronaprik

Ziekenhuizen zien nu dat er af en toe patiënten met een zwak immuunsysteem worden opgenomen, ondanks dat ze al zijn ingeënt tegen het coronavirus. Daarom onderzoeken ziekenhuizen nu of het voor kwetsbare patiënten nodig is om een eventuele derde coronaprik te krijgen.

Kwetsbare patiënten

Bram Goorhuis, internist en coördinator van de corona-afdelingen van Amsterdam UMC, deelt dat hij kwetsbare patiënten na twee vaccinaties nog steeds ziek ziet worden. “Maar dat zijn geen mensen die verder kerngezond zijn”, legt hij uit. Het gaat hierbij om mensen met bijvoorbeeld leukemie, of mensen die medicijnen slikken die het afweersysteem platleggen, bijvoorbeeld na een niertransplantatie. De twee coronaprikken beschermen volgens hem te weinig bij deze groep patiënten.

Onderzoek

Hij stelt dat bij deze patiënten een derde coronaprik veel kan helpen. “Het liefst willen we ook die patiënten goed beschermen. Het kan werken als we meer prikken aanbieden”, aldus Goorhuis. Op dit moment zijn ziekenhuizen al een grote groep aan het onderzoeken, namelijk 800 mensen. Hiervan krijgen 500 mensen door een tumor chemo- of immuuntherapie. Tijdens het onderzoek wordt de afweer van deze patiënten gemeten, 28 dagen na de tweede vaccinatie.

Foutmarge

In Frankrijk wordt er bij kwetsbare mensen al gebruikgemaakt van een derde coronaprik. Deze wordt vier weken na de tweede vaccinatie gegeven. In de Nederlandse ziekenhuizen is wel te zien dat de vaccinaties bij de meeste mensen wel voldoende werken. Volgens Annemarie Buntsma, woordvoerder van het Flevoziekenhuis, is het logisch te verklaren waarom er na de vaccinaties mensen alsnog ziek worden. “Dit beeld past binnen de ‘foutmarge’ van studies naar vaccinaties, waarbij er geen 100 procent dekking is, maar wel een veel kleinere kans op opname”, legt ze uit.

Lees ook: Diederik Gommers positief over einde lockdown: ‘Ga weer leven’

Bron: Libelle | Beeld: Pexels