Beleggen voor beginners: zo ga je van start

beleggen

Het is niet zo ingewikkeld als het lijkt

Beginnen met beleggen is voor veel mensen een flinke stap. Al snel haal je allerlei rampscenario’s in je hoofd, waarin je geen eten meer op tafel kunt zetten en het dak boven je hoofd verliest. Gelukkig loopt het vaak niet zo’n storm. Sterker nog: beleggen is láng niet zo ingewikkeld als het lijkt. Wij geven je enkele tips voor als je wilt beginnen met beleggen. 

Wanneer begin je met beleggen?

Die rampscenario’s waar we het over hadden, die wil je natuurlijk voorkomen. Daarom is het ook verstandig om alleen te beleggen als je daadwerkelijk ook wat geld kunt missen. Beleg met geld dat je de komende jaren niet nodig hebt. Dat gezegd hebbende, kun je het best zo snel mogelijk beginnen met beleggen. “Er is geen beter moment om te beginnen met beleggen, dan vandaag”, klinkt het dan ook vaak. Hoe eerder je begint, hoe langer je beleggingen namelijk de tijd hebben om meer waard te worden. Helaas gebeurt dit niet van de ene op de andere dag. Dit kan soms wel twintig tot dertig jaar duren. Maar, dat levert dan ook wat op. Met actief beleggen zou je zo’n zeven procent rendement per jaar kunnen behalen. Over een periode van twintig of dertig jaar, levert dat best een flink zakcentje op.

Hoe wil je gaan beleggen?

Oké, je besluit het risico te nemen en te gaan beleggen. Dan komt natuurlijk de volgende stap: het beleggen zelf. Want, hoe wil je je geld gaan investeren? Het leuke, maar ook het lastige aan beleggen, is dat er veel verschillende opties zijn om dit te doen. Bij de ene optie hoef je nauwelijks verstand van aandelen te hebben en heb je een laag risicoprofiel, bij een andere optie ben je zelf acties bezig met investeren, maar loop je vaak een groter risico op verlies.

Beheerd beleggen

Heb jij nou niet veel verstand van beleggingen en interesseert dit je eigenlijk ook niet zo heel veel of loop je liever een lager risico op waardeverlies? Dan is beheerd beleggen misschien iets voor jou. Vaak kun je hiervoor gewoon terecht bij je bank. Dit werkt als volgt: je stort eenmalig of periodiek een bedrag op je beleggingsrekening. Vervolgens belegt de bank dit geld voor jou in bedrijven of indexfondsen. Hierbij kun je zelf je risicoprofiel bepalen. Zo kun je ervoor kiezen om zo min mogelijk kans op verlies te lijden, maar dit betekent natuurlijk ook dat je minder kans hebt op een hoog rendement.

Zelf beleggen

Houd jij liever de touwtjes in eigen handen? Dan kun je er ook voor kiezen om zelf te beleggen. Dit betekent dat jij zelf bepaalt welke aandelen je koopt en in welke bedrijven je belegt. Hierdoor loop je weliswaar een groter risico op verlies, maar je kunt ook flink je zakken spekken als het beleggen goed gaat. Helemaal alleen beleggen kun je niet. Hiervoor heb je namelijk een broker nodig. Dit is een tussenpartij, waardoor je als particulier op de beurs aandelen kunt kopen. Deze broker betaal je vervolgens een vast bedrag per maand of per jaar en daarnaast vaak een bepaald bedrag per transactie. Het is dan ook belangrijk belangrijk dat je een betrouwbare broker hebt die zorgvuldig omgaat met jouw geld en persoonlijke data. Voor een beginner is het fijn als een broker een (gratis) demoaccount heeft, waarmee je met een virtuele balans kunt beleggen. Op deze manier kun je zonder enig risico de eerste stappen zetten in de beleggingswereld.

Kies jij ervoor om zelf te beleggen? Dan is het belangrijk dat je je zo goed mogelijk inleest en je verdiept in de wondere wereld van het beleggen. Lees artikelen, bekijk filmpjes op YouTube, volg cursussen. Kortom: zoek meer info over beleggen voor beginners.

Wat is je doel?

Beleggen doe je altijd met een bepaald doel: je wil meer geld binnenkrijgen dan je hebt ingelegd. Maar wat is je doel precies? En wanneer wil je dat doel behaald hebben? Het is belangrijk om dit vooraf te bepalen, zodat je je beleggingen hierop kunt aanpassen. Stel je bijvoorbeeld voor dat je over dertig jaar met pensioen wil gaan. Dat betekent dat je dertig jaar hebt om – met hopelijk gemiddeld zeven procent rendement per jaar – een mooi bedrag bij elkaar te sprokkelen. Hier kun je dan ook je risicoprofiel op aanpassen. Kies jij ervoor om eenmalig een bedrag te investeren of leg jij periodiek (bijvoorbeeld elke maand of elk jaar) een bedrag in? Dat laatste is in veel gevallen het meest gunstig, maar kan ook risico met zich meebrengen. Het is dus keer op keer een persoonlijke afweging. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat jij je er goed bij voelt.

Lees ook: 7 makkelijke manieren om snel geld te sparen

Bron: Bedrog.com, Rabobank, The Budget Life | Beeld: Unsplash, Micheile Henderson