Dit is wat je moet doen als je geld hebt gevonden

We verklappen alvast: je mag niet alles zomaar meenemen

Als je 0p straat ineens een briefje van vijf euro ziet liggen, voel je je al snel een geluksvogel. Grote kans dat je ‘m in je zak steekt, maar mag dat eigenlijk wel? We leggen uit wat wel en niet als diefstal wordt gezien. 

Diefstal

Het is je vast weleens overkomen: je stuit op een tientje dat ergens op de stoep ligt, of je vindt een euro in de betaalautomaat. De kans is groot dat je je er niet schuldig over voelt als je het geld meeneemt; het ligt immers op een openbare plek en er is niemand in de buurt van wie het zou kunnen zijn. Toch ben je technisch gezien een dief als je dit doet. “Als je een € 2 munt op straat vindt en oppakt, zal niemand daarvan opkijken. Maar het geld is niet van jou en dus een vorm van diefstal”, aldus voormalig hoofdofficier van justitie Jan Wolter Wabeke.

Aangifte doen

Maar wat moet je dan doen als je ergens geld hebt gevonden? Vaak wordt gezegd dat je ermee naar het politiebureau moet, maar dat klopt niet. In plaats daarvan moet je aangifte doen van een gevonden voorwerp (waar geld dus onder valt) bij de gemeente waar je het geld hebt gevonden. Bij het serviceloket krijg je dan de optie om het geld mee te nemen of in bewaring af te geven. Bij bedragen onder de 450 euro geldt dat je het mag hebben als de eigenaar het binnen drie maanden niet komt ophalen. Bij bedragen boven de 450 is een termijn van een jaar vastgesteld.

Strafbaar

Heb je geld gevonden in een pinautomaat? Dan is het helemaal opletten geblazen. “Diefstal bij en via pinautomaten is onderdeel van een strenger beleid geworden,” zegt Wabeke. Het is strafbaar; je kunt er een taakstraf of geldboete voor opgelegd krijgen. Volgende keer even twee keer nadenken als je ergens een tientje vindt, dus!

Lees ook: Zo geef jij onbewust meer geld uit bij IKEA

Bron: Margriet | Beeld: Adobe Stock

Array