4 veelgemaakte fouten bij het maken van hutspot

hutspot fouten

Stamppot-seizoen is begonnen!

Hutspot is een door velen geliefd gerecht dat onlosmakelijk is verbonden met warmte en huiselijkheid. Maar de perfecte hutspot maken is beslist niet makkelijk en kan voor zelfs de meest ervaren thuiskoks een uitdaging zijn. Er zijn namelijk een aantal fouten die veel mensen begaan bij de bereiding van dit oer-Hollandse gerecht. 

Verkeerde bereiding van de ui

Wanneer je besluit om een heerlijke pan hutspot te bereiden, lijkt het voordehandliggend om gewoon alle ingrediënten bij elkaar te gooien en te beginnen met stampen. Er is echter een manier om dit gerecht naar een hoger niveau te tillen, door de uien apart te bereiden. Probeer eens om de uien eerst in een aparte pan te fruiten, voordat je ze bij de rest van de ingrediënten voegt. Op die manier creëer je een diepere en rijkere smaak.

Foute keuze voor vlees

Hutspot is van oudsher afkomstig uit Leiden en wordt traditioneel geserveerd met klapstuk, een sappig stuk rundvlees dat wordt gesneden van de ribben. Daarnaast smaakt hutspot ook heerlijk in combinatie met draadjesvlees, zoals hachee, gestoofde sucade- of runderlappen. Voor wie geen zin heeft om lang in de keuken te staan, zijn een rookworst of een sappige gehaktbal eveneens heerlijke alternatieven om bij hutspot te serveren.

De verhoudingen kloppen niet

Het succes van je hutspot hangt volledig af van de juiste verhouding tussen alle ingrediënten. Hoewel de ingrediëntenlijst niet lang is, is het belangrijk ze goed op elkaar af te stemmen. Hoewel de smaak ook enigszins persoonlijk is, zijn er bepaalde richtlijnen waar je je aan kunt houden. Als je hutspot bereidt voor vier personen, is de aanbeveling van Jumbo om één kilo aardappelen te gebruiken, samen met 750 gram winterwortelen en een halve kilo uien.

Geen warme melk

Bij het klaarmaken van een hutspot is het einddoel om een smeuïge lekkernij op tafel te toveren. Het moge duidelijk zijn dat je daar met alleen aardappelen, wortels en uien niet komt. Om de gewenste smeuïgheid te bereiken, kun je een klontje boter en een scheut warme melk toevoegen. Het is echter wel belangrijk om ervoor te zorgen dat de melk warm is. Zo voorkom je dat de aardappels een plakkerige textuur krijgen.

Lees ook: Aha! Zó gezond is boerenkool

Bron: Margriet | Beeld: Pexels