Welke beweringen over eten tijdens de feestdagen kloppen (niet)?

eten tijdens de feestdagen

Wij vertellen je wat wel en niet waar is

Je hoort het vaak: mensen hebben tijdens de feestdagen lopen schransen en voelen zich vervolgens enorm zwaar. Ze hebben het idee dat ze in een paar dagen tijd kilo’s zijn aangekomen. We weten natuurlijk allemaal dat dat niet het geval is. Toch worden we vaak gek gemaakt met verhalen over hoe slecht bepaald eten bij de feestdagen wel niet is. Welk van de meest voorkomende beweringen zijn waar en wat zijn slechts fabels?

Feiten en fabels op een rij

Gourmetten, een rollade in jus, overal een glas champagne bij en het dikste ijs als toetje: tijdens de feestdagen gaat er bij menig Nederlander nogal wat eten naar binnen. Daar zitten natuurlijk ook de nodige calorieën in. Toch zijn lang niet alle beweringen over het eten tijdens de feestdagen waar. Wij hebben een aantal feiten en fabels over dat eten voor je op een rij gezet.

1. Aantal calorieën, van hoog naar laag: champagne – witte wijn – rode wijn

Dit is een fabel. Een glas champagne waar 100 milliliter in zit bevat volgens het Voedingscentrum 67 calorieën. Een glas witte wijn met daarin dezelfde hoeveelheid bevat ook ongeveer 67 calorieën. Een glas rode wijn van 100 milliliter bevat echter veruit de meeste calorieën, namelijk 82. Je kunt dus beter voor een glaasje witte wijn of champagne dan voor een glaasje rode wijn kiezen.

2. Je kunt beter voor appelflappen dan voor oliebollen kiezen, want dat is gezonder

Ook dit is een fabel. Een oliebol bevat zelfs veel minder calorieën dan een appelflap van bladerdeeg. In een oliebol zonder krenten of rozijnen zitten gemiddeld 161 calorieën; in een versie met krenten of rozijnen zitten 179 calorieën. Ter vergelijking: een appelflap bevat ruim twee keer zoveel. In een appelflap van bladerdeeg zitten namelijk gemiddeld 361 calorieën!

3. Droge witte wijn is gezonder dan de zoete variant

Dit is een feit. Tenminste, als je naar het aantal calorieën kijkt. 100 milliliter zoete witte wijn bevat namelijk 96 calorieën, terwijl dezelfde hoeveelheid droge witte wijn 67 calorieën bevat. Het ‘probleem’ met witte wijn is echter vooral dat mensen er al snel te veel van inschenken. Wil je dus aan de witte wijn gaan maar wel op de calorieën letten, dan is het verstandig om je wijnglas tot net onder de bolling van het glas te vullen.

4. Als je overdag niets eet, compenseer je daarmee voor het kerstdiner

Dit is een feit. Door overdag minder te eten, krijg je vanzelfsprekend minder calorieën binnen. Het is wel de vraag of het verstandig is om lang niets te eten voor je aan het diner begint. De kans is dan namelijk groot dat je enorme honger hebt, waardoor je jezelf onnodig volpropt. Doorgaans wordt aangeraden om structuur in je maaltijden te behouden, ook rondom de grote maaltijden tijdens de feestdagen.

5. Als je een goede spijsvertering wilt, drink je na het eten een likeurtje

Helaas, dit is een fabel. In Italië doen ze dit al heel lang, omdat gedacht wordt dat je de spijsvertering een extra zetje geeft. Het blijft echter alcohol, wat per definitie niet gezond is. Ook niet na een grote maaltijd zoals een kerstdiner.

Lees ook: Buikpijn rond de feestdagen? Dit is hoe je dat voorkomt

Bron: RTL Nieuws | Beeld: Pixabay