Buikpijn rond de feestdagen? Dit is hoe je dat voorkomt

buikpijn feestdagen

Al dat lekkere eten heeft natuurlijk ook een keerzijde…

Uitgebreid tafelen rond de feestdagen is voor veel mensen een jaarlijks terugkerende traditie. Je geniet van alle lekkernijen, maar dan…Het voelt alsof je maag een soort opgeblazen ballon is, en wat je ook doet, er lijkt geen einde te komen aan de borrelende geluiden en de kramp. Met deze tips kom je zonder buikpijn de feestdagen door!

1. Luchten

Nee, we bedoelen hiermee niet het openzetten van de ramen – hoewel dit misschien óók een goed idee is bij deze tip. Vaak is zo’n naar gevoel in je buik namelijk het gevolg van gassen die in je maag en darmen ontstaan. Hoe langer je deze probeert in te houden, hoe meer de druk opbouwt en hoe erger de buikpijn en kramp worden. Kortom: laat nu en dan gewoon die lucht ontsnappen. Windjes laten is heel natuurlijk – maar doe het wel even in de gang of in het toilet. Wel zo beleefd natuurlijk.

2. Keuzes maken

Met zoveel lekkers op de feesttafel, zijn onze ogen al snel groter dan onze maag. En daar komt dan nog eens bij dat we vaak met de feestdagen extra ‘speciale’ lekkernijen op tafel zetten. Extra vettig, extra romig, extra kruidig, en ga zo maar door. Je raadt het al: daar wordt je maag echt niet blij van. Laat daarom dingen staan als alcohol, kaas, pepermunt, chocolade en vettig eten.

3. Langzaam eten

Het hele jaar lang heb je het al druk. Je hebt dan ook vast wel eens onder het werken of onderweg een maaltijd naar binnengewerkt. Maar met de feestdagen is dat nergens voor nodig! Neem de tijd voor je maaltijd. Neem kleine happen en kauw je eten goed door. Zo geniet je bovendien extra goed van de smaak en textuur van je feestmaal.

4. Ontspanning

En ten slotte: heb jij je staan uitsloven in de keuken? Laat dan iemand anders de afwas doen. Stress en drukte zijn belangrijke oorzaken voor maag- en darmproblemen. Door de taken netjes te verdelen zorg je dat jullie allemáál een fijne jaareinde hebben.

Lees ook: Zo houd je je pakketbezorgers te vriend – ook tijdens de feestdagen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels