5 feiten over slaap en dromen die je moet weten

5 feiten slaap en dromen

Kende jij deze feiten al?

Slapen is niet alleen noodzakelijk, het is voor veel mensen ook een hobby. In het weekend liggen we maar wat graag tot een uur of 11.00 onder de lakens. Toch weten we eigenlijk niet eens zo veel over slaap. Logisch ook misschien, we krijgen er in feite maar weinig van mee. Deze 5 verrassende feitjes over slaap en dromen kende je vast nog niet!

Hoeveel slaap jij per nacht?

1. De vreemden in je dromen zijn geen vreemden

Hoewel het misschien lijkt of de personen die je in je dromen tegenkomt volslagen onbekenden zijn, heb je ze allemaal al eens eerder gezien. Je brein is namelijk niet in staat om zelf gezichten te bedenken. Misschien ben je iemand op straat tegengekomen en heb je slechts een snelle blik op diegene geworpen. Grote kans dat jij dat niet onthouden hebt, want je brein gooit alle nutteloze informatie meteen weg. Echter, in je onderbewuste blijft de herinnering wel hangen. Wanneer je brein ’s nachts alle informatie van de afgelopen dag verwerkt, kan de ‘vreemde’ via je dromen terugkeren.

2. Kwaliteit is minstens zo belangrijk als kwantiteit

Soms kun je acht uur slapen per nacht en je de volgende ochtend toch moe en futloos voelen. Hoe kan dat nu, je hebt toch voldoende slaap gehad? Ja, maar de kwaliteit van je slaap is minstens zo belangrijk als de kwantiteit. Je kunt dan misschien wel lang slapen, maar als je slaap steeds wordt verstoord, voel je je de volgende ochtend toch niet voldoende uitgerust. Het natuurlijke ritme van je slaap bestaat uit vier fasen: inslapen, lichte slaap, diepe slaap en REM-slaap. Worden deze fases verstoord, dan slaap je dus minder goed.

3. Kleur versus zwart-wit

Droom jij in zwart-wit of in kleur? Je wist het misschien niet, maar het kan allebei! Zo’n 12 procent van de mensen droomt in zwart-wit. Opvallend is dat voor de komst van de kleurentelevisie, maar liefst 75 procent van de mensen in zwart-wit droomde! De beelden die we dagelijks zien, zijn dus van invloed op de manier waarop we onze dromen ervaren.

4. ‘Elk uur op de klok zien’ bestaat niet

Je kent het vast wel: van die nachten die voorbij kruipen en waarin je maar niet kunt inslapen. Elke keer wanneer je op de klok kijkt, word je steeds een tikkeltje gefrustreerder. ”Ik heb echt élk uur op de klok gezien”, mopper je de volgende ochtend tegen je collega’s. Toch hebben we goed nieuws voor je: dit is niet het geval. Je dénkt misschien dat je de hele nacht wakker hebt gelegen, maar in werkelijkheid heb je waarschijnlijk grote delen van de nacht in lichte slaap doorgebracht. Tijdens deze lichte slaap kun je horen, denken en ruiken. Hierdoor lijkt het alsof je wakker bent, terwijl je ongemerkt toch uitrust.

5. Acht uur slaap nodig hebben is een fabel

Hoe vaak hebben we wel niet gehoord dat een volwassen persoon acht uur slaap per nacht nodig heeft? We zijn gaan geloven dat je je zorgen moet gaan maken wanneer je deze acht uur niet haalt. Dat klopt echter niet. Ieder persoon is verschillend en iedereen heeft dan ook een andere hoeveelheid aan nachtrust nodig. Waar de één prima functioneert na een nacht met vijf uur slaap, is de ander gebroken terwijl hij of zij negen uur onder de wol heeft gelegen. Alles tussen de drie en elf uur is mogelijk, zo zegt slaapexpert Neil Stanley in HLN. Dwing jezelf daarom niet om meer of minder te slapen omdat dat van je verwacht wordt, zo adviseert hij. ”Luister naar je lichaam en je ritme zal op een natuurlijke manier op zijn plaats vallen.”

Lees ook: 5 tekenen dat je je rugpijn niet moet negeren

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: HLN, Margriet | Beeld: Unsplash