Aha: zo kom je dus van een neussprayverslaving af

neussprayverslaving

Zo reken je er voor eens en voor altijd mee af

Iedereen is weleens verkouden. Na een tijdje kan het behoorlijk vervelend worden om met een verstopte neus rond te lopen, dus grijpen veel mensen naar neusspray. Het kan echter al snel gebeuren dat je daar verslaafd aan raakt. Hoe kom je vervolgens van die verslaving af?

Verslavend stofje

Xylometazoline is het stofje dat neusspray een verslavende werking geeft. Het zorgt ervoor dat bloedvaten krimpen, waardoor je neusslijmvlies minder opgezwollen is en je weer vrij kunt ademen. Gebruik je neusspray echter langer dan een week, dan zorgt het er juist voor dat je neus weer ‘verstopt’ raakt. De bloedvaten raken aan het stofje gewend en zetten weer uit. Op het moment dat je neusspray gebruikt, krimpen ze pas weer. Je bent dan dus ineens afhankelijk van neusspray om vrij te kunnen ademen.

Gaatje in tussenschot

Naast die verslavende werking heeft neusspray negatieve effecten op de lange termijn. KNO-arts Jolijn Brouwer tegen LINDA.: “Wat er gebeurt bij overmatig gebruik, wisselt per persoon. Het kan in theorie dat de bloedvaten de hele tijd zijn dichtgeknepen en daardoor te weinig bloed vervoeren naar de slijmvliezen. Die kunnen afsterven en daardoor kan er een gaatje in je tussenschot van je neus ontstaan. Dit gebeurt alleen erg weinig.”

Verschillende oplossingen

Een neussprayverslaving komt behoorlijk vaak voor en kan dus erg vervelend zijn. Hoe kom je er weer van af? Je kunt van het ene op het andere moment stoppen. Dat zorgt er dan wel voor dat je neus veel dicht zal zitten en dat je een aantal slapeloze nachten door moet. Dit kan weken, maar in de ergste gevallen ook maanden duren. Voor veel mensen is dit een te grote stap, dus is het verstandiger om per neusgat af te bouwen. Je sprayt de neusspray daarbij eerst alleen nog maar in het ene neusgat en daarna alleen nog in het andere. Dat maakt de stap om volledig te stoppen een stuk minder groot. Daarnaast kan het helpen om de kindervariant te gebruiken (met half zoveel xylometazoline erin) en om elke dag minder te sprayen dan de dag ervoor.

Langs de huisarts

Mocht je er zelf echt niet uitkomen, dan kan een huisarts je altijd helpen. Hij/zij kan je een neusspray voorschrijven waar geen xylometazoline in zit, die je wel langer kunt gebruiken. Verder geldt dus vooral het advies: houd je aan de voorgeschreven regel en gebruik neusspray niet langer dan een week! Dat scheelt je naderhand een hoop problemen.

Lees ook: Heimwee: dit is hoe het ontstaat en zo kom je ervan af

Bron: MAX Vandaag | Beeld: Unsplash, Diana Polekhina