Bacteriën van je eigen lichaam: kun je daar ziek van worden?

bacterien-lichaam

Een huisarts legt uit hoe het zit

Jouw lichaam heeft een eigen, unieke voorraad van bacteriën en andere micro-organismes. Deze minibeestjes helpen het lichaam gezond te houden, maar kunnen zelf ook een rol spelen wanneer jij ziek bent. 

Microben

Op de website van apotheek.nl, een initiatief van de branchevereniging van apothekers, staat dat er vervelende infecties veroorzaakt kunnen worden door onbekende microben in het lichaam. Microben is de verzamelnaam van bacteriën en andere micro-organismes. Maar het is óók mogelijk dat je ziek wordt van bacteriën die afkomstig zijn uit je eigen lichaam. Een voorbeeld hiervan is de e.coli-bacterie, die ontstaat in de darmen. Deze bacterie kan bijvoorbeeld een blaasontsteking veroorzaken. Er zijn ook andere microben die infecties kunnen veroorzaken. We noemen de meest voorkomende voor je op:

Neusbacteriën

Volgens dr. Ted, de huisarts van Max Vandaag, dragen sommige mensen de pneumokokken-bacterie met zich mee. “Daar kun je een oorontsteking of een longontsteking door krijgen, maar dat gebeurt niet vaak”, legt hij uit. Kinderen, en tegenwoordig ook ouderen, worden hiervoor ingeënt. Daarnaast krijgen kinderen ook een vaccinatie voor het meningokok-bacterie, die sommige kinderen in de neus meedragen. Het meningokok-bacterie kan in sommige gevallen een hersenvliesontsteking veroorzaken.

Herpes

Volgens dr. Ted zijn mensen die de waterpokken hebben gehad levenslang drager van het herpes zoster virus. “Dat zorgt soms voor gordelroos, vooral bij vermindering van de weerstand. Ook daar voor is een vaccin, maar dat wordt in Nederland nog veel te weinig gegeven.” Het herpes simples virus is een virus dat vaak sinds de kleutertijd al wordt gedragen. Dit virus veroorzaakt een koortslip of een terugkerende infectie rond en op de geslachtsdelen. Toch geeft dr. Ted ook toe dat lang niet iedereen die dat virus bij zich draagt, daar ook ziek van wordt.

Staphylococcus

Het lichaam bevat veel soorten van het staphylococcus-bacterie. Deze bacterie kan veel klachten veroorzaken, maar hier hoeven de dragers niet altijd voor te vrezen. “Soms veroorzaakt het een steenpuist, maar meestal niet”, zegt dr. Ted.

HPV

Het Humane Papilloma Virus, dat we beter kennen als HPV, is een virus dat kan worden overgedragen door seks. Het virus bevindt zich rond en op de geslachtsdelen, maar kan als drager ook op de handen of monden zitten. Er zijn veel HPV-varianten, waarvan de meesten ongevaarlijk zijn. Toch zijn er ook een aantal die wel gevaarlijk kunnen zijn, legt dr. Ted uit. “HPV-soorten 16 en 18 zijn bijvoorbeeld verantwoordelijk voor 75 procent van de gevallen van baarmoederhalskanker. Ook tegen dit virus kun je jezelf wapenen met een vaccin.”

Lees ook: Droge ogen: dit is de reden dat je daar last van hebt

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels