De deltavariant rukt op: is een extra coronaprik nodig?

Dit is wat experts erover zeggen

In het Verenigd Koninkrijk en Israël zijn ze er al mee begonnen: risicogroepen krijgen een extra coronaprik aangeboden. De aanleiding hiertoe is de razendsnelle verspreiding van de deltavariant. Ook in Nederland raken steeds meer mensen besmet met deze coronavariant. De vraag luidt dan ook of we ook hier zouden moeten beginnen met een extra coronavaccinatie. 

Ernstige ziekte voorkomen

Volgens verschillende experts is het nog te vroeg om een extra coronaprik aan te bieden aan risicogroepen. “Het is goed om nog eens te onderstrepen dat de coronavaccins niet zijn ontworpen om besmettingen te voorkomen”, vertelt immunoloog Dimitri Diavatopoulos van het Radboudumc aan NOS. “Ze zijn gemaakt en geregistreerd om ernstige ziekte en ziekenhuisopnames te voorkomen. En dat doen ze”, ziet hij.

Nu (nog) niet nodig

Daar sluit Marjolein van Egmond, hoogleraar immunologie van het Amsterdam UMC, zich bij aan. “Op dit moment zijn er geen aanwijzingen dat het virus door die beschermende werking van de vaccins heen breekt. In de praktijk houden de vaccins het goed.” Ook OMT-lid en hoofd virologie van het Erasmus MC Marion Koopmans ziet vooralsnog geen reden om nu een extra coronavaccinatie aan te bieden: “Vooralsnog zien we geen effect van de deltavariant op het optreden van ernstige ziekte. Maar zodra je dat wel constateert, moet je serieus overwegen wel een extra vaccinatie aan te bieden.”

Verminderde bescherming

Naast de opkomst van de deltavariant, is het ook nog maar de vraag hoelang de vaccins blijven beschermen tegen ernstige ziekte. De verwachting is dat die bescherming naar verloop van tijd afneemt. “Maar als de hoeveelheid antistoffen afneemt, dan houd je nog de afweer van de T- en B-cellen van je eigen afweersysteem over”, weet Diavatopoulos. Koopmans houdt de bescherming door de vaccins nauwlettend in de gaten. “In het najaar krijgen we daar een eerste beeld van bij ouderen die als eersten gevaccineerd zijn. Dan zou je kunnen besluiten om risicogroepen een booster te geven, een extra vaccinatie dus”, laat zij weten.

Arme landen

Tot die tijd vindt Koopmans dat het vaccineren van zorgmedewerkers en hoogrisicogroepen in arme landen nu voorrang moet krijgen boven een extra coronaprik in Nederland. “Er zijn landen waar maar één procent van de bevolking gevaccineerd is”, zegt ze. “In Afrika is er een enorme groep mensen die hiv heeft én die niet gevaccineerd is. In deze groep kunnen makkelijk virusvarianten ontstaan die het immuunsysteem ontwijken en misschien hier de immuniteit verminderen.” Dat constateert ook Diavatopoulos: “Als er in arme landen veel circulatie van het virus is, vooral onder mensen met een minder goed werkend afweersysteem, dan kan dat gemakkelijk leiden tot mutaties van het virus waarop we niet zitten te wachten”

Het is dus ook in het belang van het welvarende Westen om te gaan vaccineren in derdewereldlanden. “De Wereldgezondheidsorganisatie zegt dat ook al een hele tijd”, voegt Van Egmond toe, “maar het is natuurlijk een belang op de lange termijn. We zouden echt solidair moeten zijn met Afrika.”

Lees ook: Immunoloog legt uit: hierdoor kun je alsnog besmet worden na vaccinatie

Bron: NOS | Beeld: Unsplash, Mat Napo