Dierenartsen waarschuwen voor dodelijke kattenziekte

Het virus is dit jaar meerdere malen opgedoken in Nederland

Dierenartsen in de omgeving van Ermelo en Harderwijk waarschuwen voor een kattenziekte die wordt veroorzaakt door het panleukopenievirus, een virus dat dodelijk kan zijn voor je huisdier. Na een grote uitbraak roepen dierenartsen op om te controleren of je kat is ingeënt.

Gevaarlijke kattenziekte

De kattenziekte wordt veroorzaakt door het panleukopenievirus en kan worden overgedragen van kat op kat. De symptomen van de ziekte zijn braken, diaree, hoge koorts en traagheid bij de kat. Het virus heeft helaas voor veel katten een dodelijke afloop. Wel kan de kat behandeld worden door de dierenarts als de ziekte direct wordt vastgesteld. De overlevingskans is echter niet hoog. Het voorkomen van de kattenziekte heeft daarom prioriteit.

Standaardvaccinatie geven

Katten zijn beschermd tegen dit virus als ze de standaardvaccinatie van dierenartsen hebben gekregen. Deze vaccinatie voor je kat kun je het beste iedere drie jaar herhalen. Twijfel je of jouw kat is ingeënt? Controleer dan het vaccinatiebewijs van je huisdier of neem contact op met de dierenarts. De dierenarts raadt aan om ook binnenkatten te laten vaccineren. “Het virus kan heel lang overleden op vele soorten materialen. Daardoor kan het gemakkelijk worden overgedragen via de mens en eventueel andere huisdieren,” legt Sterkliniek Dierenartsen uit op hun website.

Verschillende uitbraken

Sterkliniek Dierenartsen meldt dat er dit jaar verschillende uitbraken van het virus in Nederland zijn geweest. Vooral op plekken waar veel katten bij elkaar zitten, zoals fokkerijen voor raskatten, opvanghuizen en asiels, lopen de dieren het meeste risico. Zo zijn in een asiel bij Ermelo 27 katten aan de ziekte overleden. De dierenartsen van Sterkliniek wil daarmee de belangrijke boodschap delen dat zoveel mogelijk dieren ingeënt moeten worden tegen de kattenziekte. Daarmee kunnen grote uitbraken voorkomen worden.

Lees ook: Dierenbescherming waarschuwt kattenbaasjes: Heb je een kiepraam? Zorg voor raambeveiliging

Bron: Ermelo van Nu, Sterkliniek Dierenartsen | Beeld: Unsplash