Dit zijn de oorzaken voor pijn rechtsboven in je buik

buikpijn

Waar komt die vervelende buikpijn vandaan?

Buikpijn is nooit welkom en het lijkt ook altijd uit het niets te komen. Soms kun je de oorzaak herleiden naar die nét iets te pittige maaltijd van gister of omdat je zenuwachtig bent voor een komende gebeurtenis, maar soms komt de pijn plotseling en lijkt er geen reden voor te zijn. Hoewel het altijd het verstandigste is om je dokter om advies te vragen, geven wij je hier enkele mogelijkheden wat deze buikpijn kan betekenen. 

De plek van de buikpijn

Wanneer je rechtsboven in je buik pijn hebt, zijn er verschillende aanleidingen mogelijk. Rechtsboven in je buik zit namelijk niet alleen je lever. Ook je galblaas, alvleesklier, longen en andere organen kunnen pijn veroorzaken op deze specifieke plek. Hoewel een aanhoudende buikpijn altijd het beste door je dokter beoordeeld kan worden, is het soms makkelijker en sneller om dit soort informatie op het internet na te zoeken. En met de informatie hieronder kun jij als ‘familiedokter’ op feestjes en partijen indruk maken met je onprofessionele diagnose.

1. De lever en buikpijn

Pijn rechtsboven in je buik kan veroorzaakt worden door je lever. Er zijn dan verschillende mogelijkheden met betrekking tot aandoeningen die veroorzaakt worden door alcoholmisbruik, bepaalde virussen of een aangeboren afwijking. Voorbeelden hiervan zijn levercirrose, een tumor, hepatitis of leververvetting. Deze laatste is een veelvoorkomende leveraandoening die veroorzaakt wordt door een ongezonde leefstijl.

2. De galblaas

Een andere oorzaak voor deze specifieke buikpijn zijn galstenen. Ongeveer 10% van de mensen in het westen hebben last van galstenen. Deze stenen ontstaan door een galblaasontsteking of omdat gal in de galblaas te lang aanwezig blijft, waardoor dit gal dikker wordt. Dit verandert uiteindelijk in galstenen die de buikpijn kunnen veroorzaken.

3. Darmproblemen

Een bekende oorzaak voor pijn in de buik is de blindedarmontsteking. Ook dit kan zorgen voor de specifieke klachten die rechtsboven in de buik voorkomen. Daarnaast is het mogelijk dat er sprake is van een ontsteking in de dikke darm. Vaak is dit het gevolg van een infectie of een ziekte, zoals de ziekte van Crohn.

4. De alvleesklier

Wanneer de alvleesklier ontstoken raakt, zorgt dit voor een pijn rechtsboven in de buik. De alvleesklier is mede verantwoordelijk voor de spijsvertering: deze klier maakt stoffen (enzymen) aan die meehelpen om voedsel in de darmen te verteren. Wanneer deze enzymen al in de alvleesklier actief worden, kunnen zij het weefsel van de alvleesklier aantasten waardoor een ontsteking ontstaat. Een acute ontsteking in de alvleesklier wordt ‘acute pancreatitis’ genoemd.

5. Buikpijn door maagproblemen

Een belangrijk orgaan in de buikomgeving is de maag. Verschillende aandoeningen aan de maag kunnen de oorzaak zijn voor buikpijn die rechtsboven in de buik gevoeld wordt. Voorbeelden hiervan zijn een maagzweer, een ontsteking van het maagslijmvlies of een verstoorde spijsvertering.

6. Longproblemen

De laatste mogelijkheid is een probleem in de longen: een pijn rechtsboven in de buik kan namelijk wijzen op een probleem onderin de rechterlong. Een virale infectie of een longembolie kan een ontsteking veroorzaken die ‘pleuritis’ heet. Hierbij raakt het vlies dat zich rond je longen bevindt ontstoken, wat weer een vervelende pijn als gevolg heeft. Ook een longontsteking in het onderste deel van de rechterlong kan de pijn veroorzaken.

Advies van professional

Het is altijd handig om een idee te hebben van de mogelijke oorzaken van buikpijn (en je kunt indruk maken met jouw kennis over alle verschillende aandoeningen en Latijnse namen die daarbij horen). Toch blijft het belangrijk om je dokter te bellen, mocht je al langere tijd last hebben van buikpijn en precies willen weten waar dit vandaan komt. Nu weet je na het lezen van dit artikel in ieder geval precies waar de dokter het over heeft tijdens het spreekuur.

Lees ook: Buikpijn rond de feestdagen? Dit is hoe je dat voorkomt

Bron: Margriet, LUMC,  | Beeld: Pixabay, HansMartinPaul