Gekleurde groente op je bord: leuk om te zien én heel gezond

kleur bord

Eet jij al genoeg gekleurde groente?

Het is natuurlijk heel leuk om een maaltijd te maken die er goed uitziet. Met veel vers, verschillende kleuren en volop lekkers is een lust voor het oog óók een lust voor de maag. Maar wist je al dat het ook heel gezond is om lekker veel kleur op je bord te scheppen?

Groen

De meest voor de hand liggende kleur is natuurlijk groen. Deze associëren we allemaal met gezondheid. De reden dat dit zo’n gezonde kleur is voor op je bord, is omdat groene (blad)groenten vol zitten met chlorofyl, oftewel ‘bladgroen’. Dit geeft de bladeren hun specifieke kleur. Chlorofyl helpt onder andere je lever een handje mee, daarnaast heeft het een positieve invloed op je hormonen. Je immuunsysteem krijgt er ook een boost door, en het verhoogt de hoeveelheid zuurstof in je bloed.

Rood

Rode groenten krijgen hun kleurtje door de stof lycopeen. Dit is een antioxidant, en ruimt bijvoorbeeld slechte stoffen op in je lichaam. Denk hierbij aan stoffen die ontstaan door stress of roken. Bovendien is het mogelijk dat lycopeen ook zorgt voor het verminderen van hart- en vaataandoeningen en een verhoogd cholesterol.

Geel

In gele groenten zitten stofjes als kalium en luteïne. Deze laatste stof richt zich vooral op de hersenen. Zo werkt het ontstekingsremmend. Ook beschermt het de ogen en hersenen tegen onder andere schade die meervoudig onverzadigde vetten kunnen veroorzaken. Kalium zorgt er samen met natrium voor dat je bloeddruk gezond blijft. Mocht je gek zijn op zoethout, of de thee daarvan, of eet je veel drop: dan is het wellicht de moeite waard om extra veel gele groenten te koken. Zoethout en drop verlagen namelijk het kaliumgehalte in je bloed. Met een paar extra gele paprika’s houd je je kaliumgehalte dus makkelijk in balans.

Oranje

Vertelde jouw moeder je vroeger ook altijd dat je genoeg worteltjes moest eten om te voorkomen dat je een bril zou moeten dragen? Daar zit dus een kern van waarheid in. In groenten wordt de oranje kleur veroorzaakt door bètacaroteen. Onze levers slaan dat stofje op, en maken er vervolgens vitamine A van. Dit is onmisbaar voor het zorgden dat het gezichtsvermogen op peil blijft.

Paars

Misschien denk je nu: “Huh? Paars?” Want paarse groenten (en fruit) zijn vaak misleidend genaamd. Denk aan rode kool, rode bietjes, blauwe druiven en zwarte bessen. Eigenlijk zijn deze allemaal paarsachtig. Deze groenten zitten boordevol met anthocyanen. Dit zijn ook weer een soort antioxidanten. Bovendien versterken deze stoffen de werking van vitamine C. Bovendien vertragen deze stoffen het verouderingsproces, geven ze je huid weer glans, werkt het ontstekingsremmend en kan het bijdragen aan het voorkomen van hart- en vaatziekten.

Kortom: genoeg reden om je bord vol gekleurde groente te scheppen.

Lees ook: Onderzoek: meer groente en fruit eten dan aanbevolen heeft veel gezondheidsvoordelen 

Bron: Max Vandaag | Beeld: Unsplash, Nadine Primeau