Drie tekenen dat je waarschijnlijk tandenknarst in je slaap

tandenknarst
Zo weet je dat je waarschijnlijk tandenknarst in je slaap

In je slaap heb je maar weinig controle over je lichaam. We rollen alle kanten op, hebben slaapspasmes en we snurken en babbelen heel wat af. Een andere slaapaandoening is Bruxisme, wat de verzamelnaam is van tandenknarsen en tandenklemmen. Meestal merken tandartsen dit op, maar dit gebeurt niet altijd. Dit zijn de drie symptomen die wijzen op het feit dat je tandenknarst in je slaap.

Zo weet je of jij tandenknarst.

Wat is tandenknarsen?

Tandenknarsen is het over elkaar schuiven van je tanden en kiezen. Dit gebeurt niet zachtjes, maar vrij hard. Tandenknarsers doen dit meestal onbewust in hun slaap. Mensen die ernaast liggen horen dan een knarsend geluid dat als vervelend kan worden ervaren. Mensen die overdag knarsen maken meestal geen geluid maar ‘klemmen’ hun kiezen op elkaar. Bij knarsen is er sprake van een beweging, bij klemmen niet.

Oorzaak

Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je ’s nachts tandenknarst. Ten eerste kan het erfelijk zijn, wat in 40 tot 60 procent van de gevallen de oorzaak is. Daarnaast kan het komen door stress, onverwerkte trauma’s, roken en alcoholgebruik. Bij rokers komt tandenknarsen twee keer zo vaak voor dan bij niet-rokers. Verder kan medicijn- en drugsgebruik ook een oorzaak zijn van tandenknarsen.

Hoe kom je erachter?

Er zijn drie grote symptomen waaraan tandenknarsen of -klemmen ten grondslag ligt. De eerste is dat je kiezen afgesleten raken. Omdat je onbewust veel kracht zet op je kiezen en ook met veel kracht heen en weer schuift, kunnen er stukken glazuur van je kiezen afspringen. Dit merk je zelf wellicht niet zo snel, maar je tandarts zal je hier op den duur wel op attenderen en je misschien een bitje aanbieden om te voorkomen dat je druk kunt zetten op je kiezen.

Hoofdpijn

Het tweede symptoom dat wijst op dat je tandenknarst in je slaap is hoofdpijn. Als je hard met je kaken op elkaar klemt kan dit resulteren in hoofdpijn en zelfs migraine. Word je vaak wakker met hoofdpijn? Dan kan het zijn dat het komt door tandenknarsen.

Zere kaak

Door het klemmen en knarsen komt er erg veel druk op je kaak te staan, wat kan resulteren in een zere kaak. Dit merk je bij het kauwen en slikken. Ook kun je misschien je mond niet meer goed openen en de pijn kan uitstralen naar je oor. Ook kan je flinke pijn in je tanden zélf ervaren – een beetje alsof er een blauwe plek onder zit.

Behandeling

Je kunt niet ‘genezen’ worden van Bruxisme, maar er zijn wel oplossingen om het te verzachten. Het eerste is dat je tandarts waarschijnlijk een bitje voor je laat maken waardoor je kiezen niet meer tegen elkaar kunnen wrijven. Daarnaast zal de tandarts misschien je kiezen moeten behandelen om de schade te herstellen. Klem je vaak met je kaak, dan kun je worden doorverwezen naar een fysiotherapeut om ontspanningsoefeningen aan te leren waardoor je gedrag verandert. Ook kan een psycholoog helpen om met je stress en trauma’s om te gaan waardoor je niet meer zult knarsen. Werkt niets, dan is botox voor sommige mensen een laatste redmiddel.

Lees ook: Vijf redenen waarom je als dame last kunt hebben van haaruitval

Bron: Tiphero, Tandartsplein | Beeld: Pexels