Aha! Hierom dragen chirurgen altijd blauwe- of groene pakjes

Deze dresscode bestaat zeker niet voor niks

Wanneer je een ziekenhuis binnenstapt, is de kans groot dat je de chirurgen en het medische personeel gehuld ziet in blauwe of groene pakjes. Wellicht denk je dat de keuze voor deze kleuren geheel willekeurig is, maar in werkelijkheid zit er wel degelijk een gedachte achter. 

Concentratie

Sinds 1914 is het gebruikelijk dat de meeste chirurgen blauwe of groene kleding dragen, en veel operatiekamers zijn ook in deze kleuren ingericht. Maar waarom is dit zo? Nou, de reden is volledig gebaseerd op de behoefte aan concentratie. Dit is van groot belang voor chirurgen, aangezien sommige operaties extreem lang kunnen duren. In sommige gevallen moeten chirurgen wel 30 uur onafgebroken opereren.

Contrasterende kleuren

Als chirurg is het cruciaal om op je eigen zicht te kunnen vertrouwen, maar hoe behoud je die scherpe blik? Tijdens een operatie ziet een chirurg voornamelijk de kleuren roze en rood, omdat dat de kleuren van onze lichaamsweefsels zijn. Het is meer dan begrijpelijk dat de ogen van een chirurg na verloop van tijd vermoeid raken, aangezien ze constant naar dezelfde kleuren staren. Het behouden van een scherpe blik wordt mogelijk gemaakt door te focussen op contrasterende kleuren, en toevallig zijn blauw en groen twee van die kleuren. Het feit dat chirurgen blauwe en groene kleding dragen, en dat de operatiekamer in dezelfde tinten is ingericht, vergemakkelijkt het waarnemen van contrasten voor chirurgen. Ze hoeven alleen maar naar hun collega’s te kijken om dit effect te bereiken.

Heel belangrijk

Het is voor een chirurg dus onacceptabel om een verminderd zicht te hebben en daardoor details te missen. De contrasterende kleuren helpen bij het behoud van goed zicht. Maar er kan nog een ander fenomeen om de hoek komen kijken, namelijk: ghosting. Dit houdt in dat wanneer je langdurig en intensief naar iets kijkt en dan plotseling wegkijkt, je last kunt krijgen van vlekken in je gezichtsveld. Bij chirurgen komen deze vlekken tot uiting als wazige, rode vlekken.

Lees ook: Oei: we krijgen te veel cadmium, lood, kwik en arseen binnen

Bron: Libelle | Beeld: Pexels