DIT is wat er gebeurt als je niet regelmatig je tong poetst, bah! Wij gaan meteen poetsen…

Hoe vaak poets jij je tong?

Tanden poetsen doe je (hopelijk) twee keer per dag, in de ochtend en in de avond. Daarnaast flossen we en de echte fanatiekelingen gorgelen nog even flink met een slok mondwater. Heerlijk fris en je tanden blijven gezond!

Maar er is één essentiële factor voor een frisse mond die bijna iedereen vergeet: de tong! Voor je orale hygiëne is het heel belangrijk als je je tandenborstel ook even over je tong haalt. Onze monden zijn een welkome bron voor bacteriën die maar wat graag op onze tong leven. Logisch dus dat je die ook regelmatig even moet schoonmaken. Het is écht heel belangrijk, want je kan er nare kwalen van krijgen als je het niet doet…

  • Een slechte adem: het grootste probleem dat ontstaat door je tong niet te poetsen is meteen ook een heel vervelende; een slechte adem. De bacteriën die zich op je tong nestelen gaan een vieze lucht afgeven. Ze zitten vaak achteraan je tong, hierom is het belangrijk dat je je tong even goed uitsteekt alvorens je de borstel eroverheen haalt.
  • Je smaakpapillen worden minder sterk: als je je tong niet poetst dan hoopt het vuil zich op, waardoor er een dikke laag aan bacteriën, dode huidcellen en etensresten vormen, ook wel een ‘biofilm’. Het bedekt je smaakpapillen, waardoor je vermogen om dingen te proeven geleidelijk aan minder sterk wordt.
  • Een zwarte, harige tong: dat ziet er net zo vies uit als dat het klinkt. Het kan gebeuren als de bultjes op je tong (de papillen) gaan verkleuren door drank- en etensresten. Hierdoor kan je tong een soort harige look krijgen, niet heel appetijtelijk. Poetsen dus!
  • Schimmelinfecties: ja, dat kan ook in je mond. Als het bacterie-niveau in je mond uit balans raakt kunnen natuurlijke gisten overmatig gaan groeien. Het resultaat is van die witte vlekken op je tong: schimmel. Je kan er vanaf komen door medicatie, maar je kan het voorkomen door gewoon je tong te poetsen!
  • Ontstoken tandvlees: de bacteriën op je tong kunnen zich huppa, naar je tandvlees verspreiden. Hierdoor kan je tandvlees gaan ontsteken en als dit niet wordt behandeld kan het leiden tot parodontitis. Dit zorgt ervoor dat je tandvlees zich terug gaat trekken, waardoor gedeelten ertussen ook weer gaan ontsteken en op termijn kunnen je tanden zelfs uitvallen. Nu is dat natuurlijk al erg genoeg, maar chronische parodontitis wordt ook geassocieerd met een hoger risico op het krijgen van hartaanvallen, beroertes en miskramen. Pak dus maar snel die tandenborstel erbij…

Bron: WomensHealthMag | Beeld ter illustratie