Waarom kaarsen slecht voor je gezondheid kunnen zijn

kaarsen

Ze mogen dan wel sfeervol staan, maar kaarsen zijn niet altijd goed voor je gezondheid

Steek een paar kaarsen of waxinelichtjes aan en een voorheen koud ogende ruimte krijgt meteen wat meer sfeer. Het flikkerende licht is nu eenmaal heel gezellig, maar helaas doen sommige kaarsen niet veel goeds voor je gezondheid.

Zodra je kaarsen aansteekt, kan een ongezonde stof vrijkomen.

Chemicaliën

Wie regelmatig zijn ogen de kost geeft in andermans huis, ziet waarschijnlijk wel een aantal kaarsen staan. Kaarsen zijn nu eenmaal populaire decoratiestukken en ze zijn moeilijk weg te denken uit vele huishoudens. Toch is het niet altijd een goed idee om de kaarsen op te branden. De meeste kaarsen worden namelijk gemaakt van paraffine, wat wordt gemaakt van petroleum. Zodra je kaarsen gemaakt van paraffine aansteekt, kunnen chemicaliën zoals benzeen vrijkomen. Deze stoffen kunnen een irriterend effect op je luchtwegen hebben.

Kaarslont

Het houdt helaas niet op bij paraffine. Ook de kaarslont kan lood bevatten. In sommige landen is het verboden om kaarsen te verkopen die een kaarslont van lood hebben, maar dat is niet overal het geval. Ga je op vakantie en zie je een leuke kaars? Let dan of op de lont wel loodvrij is.

Alternatief

Gelukkig hoef je kaarsen niet uit je woning te bannen. Zoals we eerder al zeiden bevatten veel kaarsen paraffine, maar dat is niet altijd het geval. Kaarsen die deze stof niet bevatten zijn gemaakt van soja- of bijenwas. Ga je kaarsen kopen? Let er dan op dat ze zijn gemaakt van deze natuurlijke stoffen.

Lees ook: Waarschuwing: speelgoedslijm vaak vol schadelijke stoffen

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘t op Pinterest!

Bron: The Spruce | Beeld: Unsplash