Prikkelbare Darm Syndroom: dit is het en zó verhelp je het

prikkelbare darm syndroom

10% van Nederland heeft PDS

In Nederland kampt meer dan 10% van de bevolking met het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Het kan soms moeilijk zijn om PDS te herkennen omdat de klachten nogal uiteenlopen. Gelukkig zijn er wel een aantal dingen die je kan doen om de klachten te verlichten. 

PDS

Je bent vast al meerdere keren naar de huisarts geweest maar die kan niks ernstigs ontdekken. Erg frustrerend, want deze symptomen zitten niet tussen je oren en het belemmert je om volop van het leven te kunnen genieten. Je hebt al bepaalde producten uit je dieet geschrapt maar ook dat biedt niet altijd soelaas. Een aantal vage klachten komen bij veel mensen (vooral vrouwen) voor en zijn tekenen dat je lijdt aan het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS).

De volgende klachten zijn het meest kenmerkend voor het Prikkelbare Darm Syndroom:

  • Buikkrampen: vaak komen deze rondom je navel voor en ze kunnen uitstralen naar je rug of zij. De kramp is zeurend maar kan ook gepaard gaan met heftige pijnscheuten.
  • Diarree of verstopping: een veel voorkomend symptoom is diarree of verstopping, wat resulteert in krampen en moeite met het toiletbezoek.
  • Opgeblazen gevoel en een opgezette buik: vaak is de buik opgeblazen en voelt deze keihard aan. Dit gaat weer gepaard met klachten zoals winderigheid, boeren, rommelende buik en veel buikpijn.
  • Vermoeidheid: omdat je darmen je voedsel niet verwerken zoals dat zou moeten ben je altijd met je buik bezig. Je voelt je moe, lusteloos en je hebt moeite met het vervullen van je dagelijkse taken.

Oplossingen

Wat kan je er nu aan doen? Als je vaak last hebt van diarree en/of verstopping kunnen ‘psylliumvezels’ uitkomst bieden. Deze helpen tegen beide vormen van ontlastingsproblemen en zijn in de natuurwinkel te koop. Neem ze in met weinig water als diarree-remmer en met veel water om verstopping te verhelpen. Daarnaast kan je proberen (altijd onder begeleiding van een arts of diëtist) het FODMAP-dieet te gaan volgen. Dit is een koolhydraatarm en intensief dieet waarbij je onderzoekt welke soort koolhydraten bij jou de meeste klachten veroorzaken. Maar bij alle klachten geldt; als je vermoed PDS te hebben, neem dan allereerst contact op met je huisarts!

Lees ook: Hieraan kun je herkennen of je darmen van slag zijn

Bron: Max Vandaag | Beeld: Pexels