Aan deze signalen herken je een stil hartinfarct

Stil hartinfarct

Een hartaanval gaat soms ongemerkt voorbij

We kunnen ons het haast niet voorstellen, maar volgens Amerikaans onderzoek gaat bijna de helft van de hartaanvallen ongemerkt voorbij. Wanneer iemand niet doorheeft wanneer hij of zij een aanval krijgt, spreken we van een stil hartinfarct. Na een stil hartinfarct heb je wel drie keer zoveel kans om te overlijden aan hartfalen of andere gezondheidsproblemen. Hoewel je er weinig van merkt, is het dus beslist niet ongevaarlijk! Aan deze signalen kun je een stil hartinfarct herkennen.

Het is belangrijk om een stil hartinfarct te herkennen.

Stil hartinfarct

Hoe onvoorstelbaar het ook klinkt, een hartaanval hoef je helemaal niet te merken. Misschien zul je je wat vermoeider voelen dan normaal, bijvoorbeeld last hebben van hartkloppingen of iets meer zweten dan anders, maar deze symptomen zijn ook makkelijk toe te schrijven aan iets anders. Dit zijn bijvoorbeeld ook hele normale verschijnselen tijdens de overgang. Hierdoor denken veel vrouwen en huisartsen in eerste instantie dan ook niet aan hartklachten.

Hoger risico

Na een stil hartinfarct, dat ook nog eens vaker voorkomt bij vrouwen dan mannen, heb je veel meer kans om te overlijden aan hartproblemen of bijkomende complicaties. Dit blijkt uit een Amerikaans onderzoek dat gepubliceerd werd in Circulation, het tijdschrift van de Amerikaanse hartstichting.

Hoe weet je of je een stil hartinfarct hebt gehad?

Dit is gelijk het lastige: dat weet je niet. Alleen op een hartfilmpje kun je zien of je ooit een hartaanval hebt gehad. Gynaecologen adviseren vrouwen daarom om vanaf hun vijftigste om de paar jaar hun cholesterol, bloeddruk en bloedsuikerspiegel te laten controleren. Vanaf de overgang maakt je lichaam namelijk steeds minder van het hormoon oestrogeen aan. En hoe minder oestrogeen, hoe meer risico op hart- en vaatziektes, zoals een hartinfarct.

Symptomen

De meest voorkomende klacht bij een hartinfarct is een beklemmend of drukkend pijnlijk gevoel op de borst, die:

  • kan uitstralen naar bovenarmen, hals, rug, kaak en maag
  • ook in rust langer dan vijf minuten duurt
  • samen kan gaan met zweten, braken of misselijkheid

Ook komen vaak de volgende symptomen voor:

  • Pijn in de (boven)buik, kaak, rug of nek
  • Pijn tussen de schouderbladen
  • Kortademigheid
  • Extreme moeheid
  • Duizeligheid
  • Onrustig gevoel, angst, snelle ademhaling
  • Misselijkheid of braken

Tips

Juist omdat vrouwen vaker vage klachten hebben, is het belangrijk om je huisarts zo snel mogelijk in te lichten wanneer je iets vermoedt. Daarnaast kun je hartklachten zo veel mogelijk voorkomen door regelmatig te bewegen en gezond te eten.

Lees ook: Gaat je reukvermogen achteruit? Dan is het verstandig om langs de dokter te gaan

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Hartstichting, Margriet| Beeld: Pexels