Zijn slaappillen gezond of gevaarlijk? Een deskundige legt het uit

Slaappillen zijn lang niet altijd onschuldig

Helaas is een groot aantal mensen bekend met slaapproblemen. Schaapjes tellen is niet de oplossing, maar zijn slaappillen dat wel? Een deskundige legt uit hoe het zit met deze medicijnen.

In slaap vallen

Als je urenlang naar het plafond ligt te staren wil je maar één ding: gewoon zo snel mogelijk in slaap vallen. Wat gebeurt er eigenlijk als we dan naar een slaappilletje grijpen? “Slaappillen geven je eigenlijk een soort ‘knock out’-effect en zorgen er misschien voor dat je inslaapt en kunt doorslapen, maar de kwaliteit van de slaap verbetert niet”, weet Inge Declercq, neuroloog een slaapexpert, te vertellen aan Libelle.

Bijwerkingen

En juist de kwaliteit van de slaap is zo belangrijk voor je herstel, aldus dr. Declercq. Af en toe een slechte nacht hebben is volgens haar soms zelfs beter dan de bijwerkingen die slaappillen kunnen hebben. De lijst met mogelijke bijwerkingen is namelijk niet mis. Zo kan het slikken van slaappillen leiden tot concentratieproblemen, sufheid en nachtmerries. Daarnaast kunnen de pillen sommige slaapaandoeningen, zoals slaapapneu RLS, juist verergeren. Onderzoeken lijken ook niet al te optimistisch over slaappillen. Sommige studies tonen bijvoorbeeld aan dat de pillen het risico op kanker en op Alzheimer kunnen verhogen, weet dr. Declercq.

Verslavend

Naast deze bijwerkingen kun je slaappillen ook beter niet te lang (maximaal twee weken) blijven slikken. De medicijnen kunnen namelijk een verslavende werking hebben, waardoor het vervolgens alleen maar moeilijker wordt om zonder slaappil de slaap te kunnen vatten. Mocht je al verslaafd zijn aan slaappillen, probeer dit dan onder begeleiding van een arts of slaapspecialist af te bouwen. “Stop sowieso nooit op eigen houtje van de ene dag op de andere met slaapmedicatie, want dat kan heel wat gevolgen hebben.”

Slaappillen nemen

De neuroloog is er daarom zelf voorstander van om slaapproblemen op een andere manier te behandelen. ““Slaappillen hebben véél meer nadelen dan voordelen. Ze worden dus het beste zo weinig mogelijk voorgeschreven, wat helaas niet altijd het geval is. Het is zoveel beter om slapeloosheid zonder medicatie te behandelen. ” Er bestaat onder andere slaaptherapie. Dat neemt weliswaar veel meer tijd in dan het nemen van een pilletje, maar is volgens dr. Declercq wel een gezondere keuze. Slaappillen heeft de arts daarentegen niet helemaal van tafel geveegd: “Bij mensen die in een vicieuze slapeloosheidscirkel zitten, een serieus slaaptekort opbouwen en daar grote nadelen van ondervinden, kunnen ze soms toch baat hebben.”

Alternatieven

Kun je af en toe de slaap niet vatten, dan bestaan er ook veiligere alternatieven. Dr. Leclercq benoemt onder andere slaapmiddelen van de natuurdrogist, bijvoorbeeld met valeriaan of lavendel. Volgens haar zijn dit geen wondermiddeltjes, maar ze kunnen je lichaam zeker een handje helpen bij het inslapen, en er kleven veel minder nadelen en bijwerkingen aan. Ook voedingssupplementen met magnesium en zink kunnen het aantal slapeloze nachten verminderen. Controleer eerst bij je huisarts of je wellicht een tekort aan deze stoffen hebt, voordat je supplementen gaat slikken. Tot slot kan voeding zelf ook bijdragen aan een betere slaap. “Zet daarom gerust wat meer noten, zaden, peulvruchten, vette vis, gevogelte, rauwe melkproducten en eieren op het menu.”

Heb je veel last van slaapproblemen? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Lees ook: Moeite met in slaap vallen? White noise kan maar zo eens de oplossing zijn

Bron: Libelle.be | Beeld: Pexels, Ketut Subiyanto