Werk je staand? Dit is hoe vaak je even moet zitten

staand werken

Te lang staand werken kan nare gevolgen hebben

Je hoort het zo vaak: mensen met een kantoorbaan zitten allemaal veel te veel. Ze moeten vaker staan, want dat is gezonder. Maar hoe zit het eigenlijk als je een staand beroep hebt? Ben je dan gewoon éxtra goed bezig, of moet je ook af en toe even zitten? Wij leggen uit hoe het zit met staand werken.

Staan of zitten?

Steeds meer bedrijven bieden hun personeel de mogelijkheid om staand te werken als ze normaliter de hele dag achter een bureau zouden zitten. We weten inmiddels allemaal dat te lang zitten absoluut niet goed voor je is. Diabetes, obesitas en verschillende hart- en vaatziekten zijn een aantal van de ernstige gevolgen van een te statische levensstijl. Maar er zijn genoeg beroepen waarbij je toch al staand werkt. Of misschien ben je zelf enthousiast eigenaar van een stabureau. Hoe vaak moet je dan eigenlijk gaan zitten?

Te veel staan

Zoals met zoveel dingen in het leven, draait het allemaal om balans. Idealiter wissel je zitten en staan ongeveer 50/50 af. Het wordt aangeraden om elk kwartier tot elk half uur even te wisselen. Ook een stahulp zoals een zadelstoel kan al een groot verschil maken. Bovendien zit er een groot verschil tussen stilstaan op een vaste plek of continu in beweging zijn. Het Arboportaal waarschuwt dat langdurig stilstaan kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten. Bovendien horen voetklachten, gezwollen enkels, spataderen, en chronische klachten aan rug, heupen en knieën tot de mogelijke gevolgen. De Canadese wetenschapper Peter Smith legt uit dat veel staan leidt tot een hogere bloeddruk in de aderen. Dit beschadigt gezonde bloedvaten en zorgt weer voor allerlei gezondheidsproblemen.

Problemen voorkomen

Hoewel er in de Arbowet geen expliciete voorschriften staan voor staand werken, moet je werkgever wel zorgen dat je werkplek ergonomisch aan de basics voldoet. Toch je voeten en/of rug meer ontzien als je staand werk? Probeer deze tips dan eens:

  • Let op je houding. Hiermee voorkom je onnodige druk op je gewrichten.
  • Draag goede schoenen. Zorg bovendien voor genoeg ruimte in je schoenen. Zo gaan ze niet knellen als je voeten wat opzwellen.
  • Een harde vloer is slechter voor je rug dan een zachtere ondergrond. Er bestaan speciale sta-matten en anti-vermoeidheidsmatten. Deze zorgen voor een betere doorbloeding en vermindert de belasting.
  • Probeer nu en dan een rondje te lopen.
  • Overgewicht maakt alle hierboven genoemde problemen net iets erger. Meer gewicht is meer druk op je gewrichten. Kilo’s kwijtraken kan dus veel helpen.
  • Voor en/of na je dag een paar kleine rekoefeningen en een lichte massage voor je benen of voeten doet wonderen.

Lees ook: Hoe vaak moet je eigenlijk opstaan als je een zittend beroep hebt?

Bron: Flexispot / Voetenbeweging | Beeld: Unsplash