Steeds vaker diagnose kanker: ‘Effecten van roken en zonnen zichtbaar’

De komende jaren zal de diagnose alleen maar vaker voorkomen

De diagnose kanker komt steeds vaker voor, laten KWF Kankerbestrijding en het Integraal Kankercentrum Nederland weten. De toekomst ziet er bovendien niet veel rooskleuriger uit: onderzoekers voorspellen dat de stijging nog verder zal doorzetten. Maar waar komt dat door? NU.nl heeft het uitgezocht.

Kanker-diagnose

Je wenst het niemand toe, maar toch komt het steeds vaker voor: bij steeds meer mensen wordt kanker vastgesteld. De verwoestende ziekte steekt vaker de kop op, en deze stijging lijkt niet snel af te zullen zwakken. Truuske de Bock, hoogleraar Oncologische Epidemiologie, vertelt aan NU.nl dat leeftijd een belangrijke oorzaak voor die stijging is. “Kanker is vooral een ziekte van ouderdom, dus hoe ouder we worden, hoe meer mensen kanker krijgen”, legt ze uit.

Levensstijl

Het KWF laat weten dat de stijging van het aantal kankerdiagnoses alleen maar zal toenemen, mits de gezondheidszorg ingrijpt. Ook wijst de organisatie op het belang van een gezonde levensstijl. “In de jaren zestig en zeventig zijn we maatschappelijk gezien meer gaan roken, daar zien we nu de effecten van”, laat Thijs Merkx weten. Merkx is bestuursvoorzitter bij het Integraal Kankercentrum Nederland (IKN). Hij wijst ook op het veranderde schoonheidsideaal naar een zongebruinde huid. Mogelijk draagt dit bij aan de toegenomen hoeveelheid melanomen. Ook het feit dat veel Nederlanders genetisch een lichtere huid hebben, zorgt ervoor dat we vatbaarder zijn het ontwikkelen van huidkanker.

Ingrijpen

Naast persoonlijke keuzes in de levensstijl kan vervroegd ingrijpen in de gezondheidszorg helpen, stelt Merkx. “Het is niet genoeg om te zeggen: stop met roken en overdadig zonnen. We moeten meer aandacht aan preventie en vroege opsporing besteden en daarnaast de waarde van bevolkingsonderzoeken blijven benadrukken.” Hoe vroeger de ziekte wordt opgespoord, hoe beter er ingegrepen kan worden, legt hij uit. “En om het belang van vroege opsporing nog eens te benadrukken: die nazorg kan zo klein mogelijk worden gehouden als we de kanker vroeg opsporen”, deelt hij.

Lees ook: Huidkanker: deze 10 plekken vergeet bijna iedereen te controleren

Bron: NU.nl |  Beeld: Pixabay, Cheryl Holt