Voor de laatste keer: stop met hamsteren en koop alleen wat je nodig hebt

Stop met hamsteren

De gevolgen van dat gehamster voor de allerarmsten zijn schrijnend

In elke persconferentie van de overheid benadrukt Rutte of een andere minister dat we niet hoeven te hamsteren, supermarkten verkondigen dat er écht voldoende voorraad is en zelfs de gebarentolk ging viraal om haar gebaar voor hamsteren. Het moge duidelijk zijn dat we niet massaal hoeven in te slaan. Maar wat doen we? Inderdaad, we hamsteren. En dat heeft grote gevolgen voor de armsten van onze maatschappij.

Gevolgen voor de armsten

De Voedselbank roept mensen op om te stoppen met hamsteren, zij en tientallen arme gezinnen zijn er de dupe van. Zo laat Ulfert Jan Molenhuis, bestuursvoorzitter van de Voedselbank in Groningen, weten dat er nu veel te weinig eten is voor mensen die afhankelijk zijn van de Voedselbank.

Lege vrachtwagens

“Mensen zijn massaal aan het hamsteren geslagen. Vanochtend (zaterdag, red) stonden er in de stad Groningen 120 huishoudens om eten te vragen bij de Voedselbank”, begint Molenhuis zijn bericht op Facebook. “Drie vrachtauto’s die langs alle supermarkten waren gereden, kwamen bijna leeg terug! Geen brood, geen groente en geen vlees.”

‘Stop met hamsteren’

De bestuursvoorzitter roept mensen dan ook op om te stoppen met hamsteren. “Er is geen enkele aanleiding om te hamsteren”, benadrukt hij nog een keer. “Omdat het massaal gebeurt, worden de allerarmsten in de kou gezet. Het gaat in de stad (Groningen, red.) om meer dan 800 huishoudens in in de provincie om 2.750 gezinnen!”

Jij wel, een ander niet?

Overigens heeft het gehamster niet alleen gevolgen voor de Voedselbank, maar voor iedereen. Wat gebeurt er als jij de laatste vijf flessen hand sanitizer koopt? Juistem, vier anderen vissen achter het net. Kun jij wel mooi schone handen hebben, maar wat als die andere vier het niet hebben? Schieten we nog niet zoveel mee op. Koop daarom alleen wat je nodig hebt, want echt, de supermarkten hebben genoeg voor iedereen.

Lees ook: Kan jouw hond het coronavirus krijgen? Wij leggen het je uit

Bron: Facebook Ulfert Jan Molenhuis | Beeld: Lezer