Oproep vaccinatie meningokokken: aantal doden stijgt


Vaccinatie tegen meningokokken broodnodig

De gevaarlijke bacterie meningokokken woedt door Nederland. Er zijn dit jaar 78 mensen ziek van geworden, waarvan 18 zijn overleden. Onder hen stierven ook jonge mensen, omdat zij juist erg vatbaar zijn voor de bacterie en hem sneller oplopen. Vorig jaar werden er een stuk minder mensen ziek.

Een vaccinatie is nu hoognodig.

Vaccinatie

De vaccinatie is voor meningokokken type W, wat kan leiden tot hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Dit jaar overleden 18 mensen aan de bacterie, vorig jaar in dezelfde periode waren dat er zes, in 2016 drie en in 2015 helemaal niemand. De bacterie spreidt zich dus snel uit en er vallen meer slachtoffers. Dit is waarom het RIVM een vaccinatieprogramma heeft opgestart tegen meningokokken type W. Kinderen krijgen in het jaar dat ze 14 worden een uitnodiging voor de vaccinatie.

Uitleg

Onderdeel van de campagne om kinderen te laten vaccineren is een website waarop staat wat de ziekte is en waarin jongeren aan het woord komen die besmet zijn geweest. De ziekte is erg gevaarlijk omdat het op een gewoon griepje lijkt, maar de bacterie woedt snel om zich heen waardoor mensen hersenvliesontsteking kunnen krijgen en kunnen overlijden.

Inenting

Alleen kinderen die 14 jaar worden, worden opgeroepen. Dit, omdat er te weinig vaccinaties zijn tegen deze bacterie, daarom kunnen niet beide leeftijden tegelijk ingeënt worden. De overheid hoopt dat iedereen die opgeroepen wordt de vaccinatie ook daadwerkelijk krijgt. Zo worden niet alleen de mensen met inentingen minder snel ziek, maar kan de bacterie zich ook niet zo snel verspreiden naar mensen die niet ingeënt worden.

Symptomen

Bij een besmetting van de meningokokken bacterie wordt het slachtoffer erg snel ziek. De symptomen van meningokokken zijn hoge koorts, misselijkheid, sufheid en diarree. Het lijkt in eerste instantie dus erg op een griepje. Wordt dit gepaard met een stijve nek? Dan an dit wijzen op een hersenvliesontsteking. Als je je kin niet meer op je borst kunt krijgen als je ziek bent, moet je meteen een arts raadplegen, want dit is een teken van hersenvliesontsteking Ook kan er bloedvergiftiging optreden, waardoor al meerdere slachtoffers een ledemaat kwijt zijn geraakt. Dit is vaak te zien aan onderhuidse bloedingen (blauwe of paarse puntjes) die je niet weg kunt drukken.

Lees ook: Last van kramp als je in bed ligt? Zo los je dat snel weer op

Dit bericht bewaren? Pin ‘m op Pinterest!

Bron: LindaNieuws, NOS, RTL, Rijksvaccinatieprogramma | Beeld: Pexels