Onderzoek: veganisten breken vaker botten dan vleeseters 

veganisten breken botten

Veganisten lopen gemiddeld 43 procent meer kans op een botbreuk

Plantaardig eten heeft zo zijn voordelen, maar het blijkt ook een nadeel te hebben. Uit onderzoek blijkt namelijk dat veganisten een groter risico lopen op botbreuken dan vleeseters. Ook vegetariërs moeten wat voorzichtiger zijn, zij lopen eveneens een grotere kans om hun botten te breken. 

Grootschalig onderzoek 

Er is grootschalig onderzoek gedaan onder 55.000 gezonde personen in het Verenigd Koninkrijk, over een periode van tien jaar. “Dit is de eerste studie die uitgebreid kijkt naar het risico op verschillende botbreuken door het hele lichaam en de voedingsgewoonten van de mens”, vertelt hoofdauteur en voedingsepidemioloog Tammy Tong van de Oxford Universiteit aan CNN. Uit het onderzoek is gebleken dat op duizend mensen 4,1 meer botbreuken voorkwamen bij vegetariërs en maar liefst 19,4 extra gevallen bij veganisten. 

Vragenlijst

Mensen die meededen aan het onderzoek hebben een vragenlijst beantwoord met betrekking tot voeding, sociaal-demografische kenmerken, levensstijl en hun medische geschiedenis tussen 1993 en 2001. Vervolgens hebben de onderzoekers hun respondenten ingedeeld op basis van dieetsoort: vleeseters, viseters (pescotariërs), vegetariërs en veganisten. 

Eiwit en calcium 

Hoe kan het eigenlijk dat veganisten sneller hun botten breken? Dat heeft alles te maken met de eiwit- en calciuminname. Mensen die een plantaardig dieet volgen, krijgen minder eiwitten en calcium binnen dan vleeseters. Daardoor hebben ze gemiddeld 43 procent meer kans op fracturen in heupen, benen en wervels. Vegetariërs en pescotariërs lopen vooral een verhoogd risico op breuken in de heupen. Volgens Lauri Wright, voorzitter van de afdeling voeding en diëtiek aan de Universiteit van Florida, is dit eenvoudig te verklaren: “Eiwit en calcium zijn de twee belangrijkste bouwstenen van het bot.”

Kanttekening 

Helaas moeten we wel een kleine kanttekening plaatsen. Want hoewel er grootschalig onderzoek is gedaan, is het onderzoek niet helemaal representatief. Er deden bijvoorbeeld vooral witte, Europese vrouwen aan mee. “De resultaten kunnen gezien de beperkte weerspiegeling niet worden gegeneraliseerd naar andere populaties. Verder onderzoek is nodig”, verklaart Katherine Tucker, professor voedingsepidemiologie aan de Universiteit van Massachusetts. Daarnaast zou het BMI (Body Mass Index) ook een rol kunnen spelen. Een lager BMI heeft in sommige gevallen verband met botbreuken, en doorgaans hebben veganisten en vegetariërs een lager BMI. 

Lees ook: Deze 6 tekenen kunnen erop wijzen dat jij onbewust corona hebt gehad

Bron: De Telegraaf | Beeld: Pexels, Daria Shevtsova