Wat is nu eigenlijk het verschil tussen compressiekousen en steunkousen?

compressiekousen

Zowel steun- als compressiekousen oefenen druk uit op voeten, enkels en benen, maar wat is nu het verschil?

Je hoort weleens dat iemand compressiekousen heeft of steunkousen draagt. Sommigen denken dat de twee synoniemen van elkaar zijn, ze doen namelijk hetzelfde: druk uitoefenen. Toch zit er wel degelijk een verschil tussen compressiekousen en steunkousen.

Simpel gezegd: steunkousen zijn preventief van aard, compressiekousen zijn dat niet.

Doel van de kousen

Zowel steun- als compressiekousen oefenen druk uit op je been en geven steun. Ook zorgen ze er beiden voor dat de bloedsomloop wordt bevorderd. En dat is gunstig, want dit zorgt ervoor dat er meer zuurstof naar de spieren wordt gevoerd. Maar welke van de twee heb je eventueel nodig?

Steunkousen

Hoewel niet iedereen ze altijd even mooi vindt, ondanks de modieuze uitvoeringen, kan wel iedereen steunkousen dragen. Niet iedereen zal het doen, maar steunkousen zijn preventief van aard en sommigen kunnen hier baat bij hebben. Ze kunnen helpen om vermoeide en pijnlijke benen te voorkomen (denk bijvoorbeeld aan mensen die voor hun beroep veel moeten staan), maar kunnen ook gedragen worden door zwangere vrouwen om zo de benen een beetje te ontzien. Ook kunnen mensen met spataderen de kousen dragen. Het verschil met compressiekousen is dat de steunkousen extra steun geven aan het been, maar minder druk uitoefenen dan compressiekousen.

Compressiekousen

In tegenstelling tot steunkousen zijn compressiekousen niet preventief van aard, maar worden ze gedragen (of voorgeschreven door een specialist) om problemen te behandelen. Met name ouderen dragen deze kousen vaak. Zij kunnen last hebben van doorbloedingsproblemen en hebben baat bij de kousen. Een verschil met steunkousen is dat compressiekousen meer druk uitoefenen, maar niet overal evenveel. De compressie (vandaar de naam) bij de enkel is het grootst en geleidelijk aan wordt die druk meestal wat minder. Waar de compressie groter is, verschilt wel per compressiekous of -sok. Het is daarom belangrijk om in de juiste kousen te investeren. Op www.compressiekousen.nl kun je zien welke soort kousen er zijn en of jij hier ook baat bij hebt.

Klassen

Ook wel handig om te weten over compressiekousen: er zijn vier klassen. De eerste soort dient – net als steunkousen, om het allemaal nog even wat verwarrender te maken – soms ook preventief, zoals bijvoorbeeld tijdens de zwangerschap. Ook kan deze eerste klasse gedragen worden door mensen die een lichte vorm van spataders hebben of kans lopen op het ontwikkelen van een oedeem. Klasse twee is wat zwaarder, klasse drie is nog wat zwaarder en klasse vier is erg zwaar. Mensen die zware aandoeningen hebben aan de aders of die een lymfoedeem hebben wordt deze kousen vaak voorgeschreven. Raadpleeg echter altijd een specialist als je denkt compressiekousen nodig te hebben.

Lees ook: Wat is nu het verschil tussen cellulite en cellulitis?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ’t op Pinterest!

Bron: Apotheek van Schoubroeck | Beeld: Unsplash