Last van vlekken op je tanden? Het zou kunnen wijzen op deze auto-immuunziekte

Het is niet zo onschuldig als het misschien lijkt

Je mond is een weerspiegeling van je gezondheid, zo stellen onderzoekers van de American Dental Association. Zo bestaat er bijvoorbeeld een verband tussen tandvleesontsteking en hartproblemen. En wist je dat een slechte mondconditie één van de eerste symptomen is van Alzheimer? Ook ontdekten experts onlangs dat de vlekjes op je tanden niet zo onschuldig zijn als ze lijken. De verkleuringen zouden er namelijk op kunnen wijzen dat je een auto-immuunziekte hebt. Heb jij last van vlekken op je tanden? Dan is het misschien verstandig even langs de huisarts te gaan.

Coeliakie

Vlekken op je tanden kunnen mogelijk wijzen op coeliakie, een auto-immuun ziekte waar 1 procent van de wereldbevolking aan lijdt. Toch zijn er naar verwachting veel meer (lees: miljoenen) mensen die ermee rondlopen, maar bij wie het nooit is vastgesteld. Patiënten met coeliakie kunnen niet tegen gluten, wat er op langere termijn voor kan zorgen dat de spijsverteringsstructuren in de dunne darm beschadigd raken. Hierdoor is je lichaam niet langer in staat om essentiële voedingsstoffen op te nemen, zoals calcium.

Calcium

Een calciumtekort is de boosdoener van die witte, gele of bruine vlekken op je tanden. Volgens Hilary, maag- en darmspecialist van de Universiteit van Chicago, komen deze verkleuringen bij 40 tot 50 procent van de coeliakie-patiënten voor en slechts bij 6 procent van de ‘gezonde’ populatie. ”Voor sommige coeliakie-patiënten was niet een bezoek aan de huisarts, maar een tandartsbezoekje de eerste stap in de ontdekking van de aandoening,”, aldus het Nationaal Instituut voor Diabetes, Spijsverterings- en Nierziekten. ”Witte vlekken op het gebit komen voornamelijk voor bij kinderen met voedingstekorten, maar we zien ze ook bij volwassenen die nog niet gediagnosticeerd zijn met coeliakie”, voegt Jericho toe.

Vlekken

Natuurlijk kunnen de vlekken op je tanden ook andere oorzaken hebben. Toch is het belangrijk er alert op te zijn. Wanneer de vlekken symmetrisch en verspreid zijn over meerdere tanden, dan is er een grote kans dat je coeliakie hebt. Ook een rode, gladde en glimmende tong of een droge mond, kunnen op deze auto-immuunziekte wijzen.

Andere symptomen

Naast mondproblemen, kun je andere lichamelijk symptomen hebben die veroorzaakt worden door coeliakie. Dit zijn onder andere diarree, een opgezette buik, brandend maagzuur, vermoeidheid en gewrichtspijn. Houd ook je kinderen goed in de gaten. Merk je dat je kind vlekken of zijn of haar tanden heeft, een groeiachterstand heeft of bleek ziet? Dan is het verstandig een dokter te raadplegen.

Lees ook:Kun je medicijnen nog gebruiken als de houdbaarheidsdatum al is verstreken?

Wil je dit artikel bewaren? Pin ‘m dan op Pinterest!

Bron: Reader’s Digest | Beeld: Pexels